Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poziv NVO da podrže novinare u Crnoj Gore
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 01. 2014.

Autor: Živojin Cvetković Izvor: Politika

Poziv NVO da podrže novinare u Crnoj Gore

Posle višegodišnjih svakojakih stradanja, bez ikakve zaštite vlasti u Crnoj Gori, najnovijeg bombaškog napada na redakciju „Vijesti”, masakriranja mafijaškom, bejzbol palicom novinarke Lidije Nikčević, dopisnice lista „Dan” iz Nikšića, nameće se pitanje šta to posle svega doživljavanog mogu da učine novinari a da im goli život ne bude svakog dana ugrožen.

Koliko se to može ostvariti generalnim štrajkom novinara koji su zakazali za 23. januar, na Dan novinara Crne Gore. Na žalost, prema dosadašnjem iskustvu, svoje očigledno beznadežno stanje neće nimalo promeniti.

Premijer Milo Đukanović je, kao i svaki put u ovakvim slučajevima, „oštro osudio” napad na novinarku, uz obaveznu napomenu da se to, svaki put, jedino događa novinarima i njihovim urednicima „koji su strani agenti, kojima se upravlja iz Srbije”.

Reakcija institucija biće okončana izjavom policije da se i dalje intenzivno traga, ne samo za osobama iz poslednjih slučajeva zločinačkog ponašanja, već i za počiniocima ubistva urednika „Dana”, koji je ubijen još 2004. godine, osobama koje su isprebijale direktora lista „Vijesti” 2007. godine, a takođe i počiniocima koji su palili automobile, demolirali redakcije, podmetali eksploziv ispred kuća novinara „Monitora”.

Sva ova nesrećna događanja usledila su uvek neposredno po objavljivanju negativnih i kritičkih informacija o pojavama korupcije i kriminalnih dešavanja širom Crne Gore.

Na osnovu izjave Svetlane Rajković, pomoćnika ministra pravde da EU ne postavlja kao uslov medijske slobode u Crnoj Gori jer „pregovori ne zavise od pojedinačnih slučajeva”, može se zaključiti da Evropska unija ima sasvim druge prioritete kada je Crna Gora u pitanju. To, u stvari, znači da su medijske slobode i život novinara „mrtvo slovo na papiru”.

Iz ovih, delimično navedenih razloga, koristim ovu priliku da pozovem javno mnjenje Crne Gore, Helsinški odbor za ljudska prava Srbije i Crne Gore, Međunarodnu federaciju za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Međunarodnu i Evropsku federaciji novinara, Reportere bez granica i izaslanike UN za ljudska prava u Crnoj Gori, da aktivno i sveobuhvatno podrže novinare Crne Gore u njihovim težnjama da bez straha za sopstveni život objektivno i istinito informišu o svemu što se događa u društvenoj zajednici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi