Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ruske kompanije žele da otkupe tv kanal u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 01. 2014.

Autor: B. Bilbija Izvor: Politika

Ruske kompanije žele da otkupe tv kanal u Srbiji

Sabornost usmerava državnu strategiju Rusije ka konzervativizmu, oličenom u obnovi države i nacije, očuvanju duhovnih i moralnih vrednosti. To je bio recept za preporod zemlje, zasnovan na tradicionalnim hrišćanskim vrednostima i idealima, poručeno je juče na skupu „Uloga Ruske pravoslavne crkve u obnovi ruske nacije i države”, održanom u Hotelu „Moskva”, u organizaciji Centra za istraživanje migracija i Instituta za evropske studije (IES).

 

Danas u Srbiji malo znamo o velikim promenama koje se dešavaju u Rusiji, nama veoma bitnoj zemlji, ocenio je Miša Đurković (IES). Podsetivši da su ova pitanja u Rusiji aktuelna već hiljadu godina, ali da je Ruska pravoslavna crkva (RPC) temelje konzervativizma postavila svojim „Socijalnim učenjem”, važnim dokumentom iz 2000. godine, Đurković je rekao da je to ozbiljan problem i pred današnjom Srbijom. Mi tek učimo da obnavljamo svoj konzervativizam, naveo je Miša Đurković.

Jeromonah Dmitrij iz Moskovske patrijaršije istakao je da je Crkva jedina organizacija koja je sačuvala legitimitet tokom dve hiljade godina. Uprkos svim naporima za njeno rušenje, ona opstaje kao čudesni vremeplov, rekao je Dmitrij.

Jeromonah je istakao kulturnu nadmoć Srbije i Rusije u savremenom svetu, jer kod nas dolaze hiljade ljudi iz inostranstva da vide naše manastire i ikone, da ih dodirnu i osete njihovu toplinu.

Ako naša deca pronađu smisao života, njima neće biti neophodan nikakav nadzor, objasnio je Dmitrij, naglasivši posebnu vaspitnu ulogu RPC, kroz brigu i deci i edukaciju, slično modelu mladih izviđača, i uz negovanje verskih i patriotskih tradicija. Predstavnik Moskovske patrijaršije dodao je da je prvi zadatak hrišćanske pedagogije filtriranje i odvajanje bitnog od nebitnog u eri poplave informacija i lažnih vrednosti, jer su naša deca zaključana u gradovima i okružena su kompjuterima, asfaltom i betonom.

Drugi pravac jeste rad sa studentima, i sa njima je moguće razgovarati jezikom savremene popularne kulture. Kao primer, otac Dmitrij naveo je filmove „Gospodar prstenova” i „Hari Poter”, koji su zasnovani na adaptiranim hrišćanskim pričama. Vidljiv napredak na ovom planu postignut je od 2000, kada je na vlast došao Vladimir Putin, istakao je otac Dmitrij, i kao pozitivne primere nabrojao zakone o abortusu i alkoholnim pićima, usvojene po preporuci patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila.

Boris Kostenko, generalni direktor Televizije Spas, najvećeg pravoslavnog medija na svetu, otkrio je da već izvesno vreme razgovara sa predstavnicima velikih ruskih kompanija „Lukoil” i „Gazprom”, o mogućnosti da otkupe jedan kablovski televizijski kanal u Srbiji i na njemu reemituju program TV Spas, sa kulturnom i duhovnom komponentom. To bi, naglasio je Kostenko, bilo u sklopu projekta „Spas Planeta”, gde bi se emisije TV Spas prevodile i prikazivale u drugim zemljama, kako to rade mnoge zapadne televizije. Svoju vremensku prognozu TV Spas daje za svih šest kontinenata, jer ova televizija pokriva sve delove planete gde postoje ruski hramovi, uključujući i Antarktik, rekao je Kostenko.

Na insistiranje patrijarha Kirila, TV Spas je napustila unutarcrkvene okvire i svoje izveštavanje posvećuje opštenacionalnim pitanjima, sa osloncem na tradicionalne vrednosti. U poslednjih 15 godina, Crkvu su prinudili da sama preuzme inicijativu i primeni svoju duhovnu i moralnu silu, naveo je Kostenko i podsetio da je upravo RPC prva upotrebila reč „konzervativizam”, koja je danas u temelju državne politike.

Televizije se bave zarađivanjem novca, a ne prosvećivanjem ljudi, ali TV Spas je dobila nacionalnu frekvenciju u Rusiji, pa je monopol na laž počeo da pada kao kula od karata, istakao je generalni direktor.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi