Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  ANEM: Srpski cenzori obmanuli Jutjub
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 02. 2014.

Izvor: Beta

ANEM: Srpski cenzori obmanuli Jutjub

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) upozorila je danas na pokušaj privatne cenzure interneta i pozvala sve aktere u predizbornoj kampanji da u izbornoj utakmici koriste dozvoljena sredstva.

U saopštenju ANEM je naveo da su sa portala Jutjub (Youtube) u subotu masovno uklanjani video-snimci koji su na satiričan način prikazivali spasavanje dece iz snežne oluje u Feketiću, a da je uklanjanje sadržaja pravdano povredom autorskog prava na snimku RTS-a.

Kako se navodi, iza zahteva koji su upućeni Jutjubu stoji izvesna kompanija KVZ Music, registrovana u Austriji, čiji je ovlašćeni predstavnik za Srbiju domaća kompanija Matricon d.o.o.

Ta kompanija navodno zastupa vodeće medijske kuće u distribuciji sadržaja na digitalnim medijima, a stara se da duplikati snimaka njihovih klijenata ne budu neovlašćeno objavljivani na sajtovima drugih korisnika, piše u saopštenju.

Asocijacija je istakla da posebno zabrinjava to što predstavnici javnog servisa javno ukazuju na to da su njihovi video-snimci zaštićeni autorskim pravom, čime posredno potvrđuju svoje učešće u uklanjanju snimaka.

ANEM je podsetio da je Ustavom zagarantovano pravo na slobodu izražavanja koje se može ograničiti samo ako je to neophodno u demokratskom društvu zarad zaštite osnovnih vrednosti tog društva ili zaštite prava i sloboda drugih.

U skladu sa Ustavom i Zakonom o javnom informisanju svaki oblik cenzure, pa i one koja potiče iz privatnih izvora, zabranjen, naveo je ANEM i dodao da je i zaštita autorskog prava legitimni interes koji treba zaštititi, ali ne na način kojim se nesrazmerno zadire u pravo na slobodu izražavanja.

"Posebno zabrinjava to što je privatni akter, zloupotrebljavajući pravila korišćenja Jutjuba, posredno uklonio snimke, na bazi kršenja autorskog prava... iako su korišćenje snimaka koji se odnose na dnevno izveštavanje i prerada tih snimaka kao autorskog dela slobodni i dozvoljeni po Zakonu o autorskim pravima i ne smatraju se kršenjem autorskog prava", piše u saopštenju.

ANEM je istakao da su autori u uklonjenim snimcima iskazivali svoj stav o učešću potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u spasavanju, aludirajući na potencijalnu izrežiranost te akcije, što je legitiman politički stav koji može slobodno da se izražava u skladu sa Ustavnim garancijama.

Asocijacija je navela i da su snimci političke satire uklonjeni ekspresno pozivanjem na kršenje autorskih prava, a da su brojni sadržaji koji pripadaju RTS-u i koji su komercijalnog karaktera, i dalje na Jutjubu, što ukazuje na arbitrarnost u postupanju.

ANEM je pozvao RTS da se nedvosimisleno ogradi od ovih pokušaja privatne cenzure, posebno imajući u vidu važnu ulogu koju u sistemu javnog informisanja ima javni radiodifuzni servis, a od nadležnih državnih organa zatražio da reaguju jer je povreda slobode govora i javnog istupanja krivično delo kažnjivo po Krivičnom zakoniku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi