Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sajber rat oko Vučića u snegu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 02. 2014.

Autor: J. J. K. Izvor: Politika

Sajber rat oko Vučića u snegu

Spasavanje zavejanih građana u Vojvodini minulog vikenda nezvanično je proglašeno za početak izborne kampanje na internetu. U subotu je RTS objavio ekskluzivni snimak akcije u Feketiću tokom koje je prvi potpredsednik vlade u jednom trenutku prenosio dečaka iz zavejanog vozila u helikopter Vojske Srbije.

 

Nekoliko sati kasnije pojavila se parodija sa titlom preko originalnog snimka RTS-a koja se ruga Aleksandru Vučiću (na titlu u jednom momentu Vučić tobož traži od vojnika da mu se „nahvata neko zgodno dete za slikanje”). Parodija je iste večeri nestala sa interneta, a Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Šer konferencija (okuplja blogere i aktiviste društvenih mreža) osudili su ono što su nazvali „pokušajem cenzure na internetu”.

U nedelju se oglasio vođa naprednjaka na „Tviteru” i „Fejsbuku”. Odbacio je vezu sa cenzurom, sam postavio sporni snimak i rekao da mu je drago što je nasmejao Srbiju ali da smatra da nije dobro kada se, makar i u svrhu šale, „deca neumesno nazivaju pogrdnim imenima”.

Juče se ispostavilo da je brisanje parodije izvedeno uz pomoć softvera bugarske kompanije KVZ mjuzik, koji je javni servis postavio prošle nedelje kako bi štitio svoja autorska prava.

Nije brisana samo parodija, već i originalni snimak na kom nije bilo sarkastičnih titlova, i to sa svih sajtova koji nisu vodili ka zvaničnom kanalu RTS-a. Po rečima urednika sajta RTS-a Ljubiše Obradovića, softver je podešen tako da prepoznaje digitalni potpis RTS-a i blokira duplikate i to samo sa onih sajtova koji su ga, kako kažu u RTS-u, „neovlašćeno uzeli”.

U izjavi za „Politiku” Obradović je objasnio da njihov novi softver ne reaguje na politički sadržaj snimka već na „nezakonite duplikate” i automatski ih blokira. Kad je reč o klipu koji je Vučić objavio (sa vidljivim žigom RTS-a), Obradović kaže da „treba pitati autora tog snimka i Vučića odakle ga je uzeo”.

„To će naša pravna služba razmotriti. Mi štitimo svoja prava na svom kanalu na ’Jutjubu’”, kaže urednik sajta RTS-a.

Obradović  dodaje da snimak verovatno potiče sa drugih sajtova ili kanala van Jutjuba, a „RTS ne može da blokira Fejsbuk na kom je Vučić okačio parodiju“. 

Ovim objašnjenjem nisu impresionirani u ANEM-u. Asocijacija nezavisnih elektronskih medija osudila je juče ekspresno skidanje satiričnog snimka i ocenila da uopšte nije bilo mesta zaštiti autorskih prava u ovom slučaju.

ANEM smatra da je „korišćenje snimaka koji se odnose na dnevno izveštavanje”, kao i prerada tih snimaka kao autorskog dela, „slobodno i dozvoljeno po Zakonu o autorskim pravima” i ne smatra se kršenjem autorskog prava.

U beogradskoj advokatskoj kancelariji koja se bavi IT pravom navode da je snimak tehnički moguće skinuti zbog povrede autorskog prava ali ukazuju na pravo slobode govora i da snimak ne bi izazvao sumnju u cenzuru da nije skidan.

„S obzirom na to da je ovaj snimak videla javnost, kao i da je dat u svrhu izborne kampanje, postavlja se pitanje da li se korišćenjem legitimnih elektronskih sredstava pokušava da ograniči sloboda govora i na kraju politička sloboda”.

Dragan Varagić, istaknuti bloger i savetnik za poslovnu primenu interneta, ističe da na „Jutjubu” ima na hiljade nezakonito preuzetih klipova sa RTS-a.

„To meni govori da je neko direktno dao nalog da se baš taj sadržaj blokira. Neko ko je blizak SNS-u potpuno nezavisno od centrale dao je nalog velikoj stranačkoj vojsci na internetu. Oni masovnim prijavama mogu da blokiraju i sadržaj na ’Jutjubu’, a još lakše nalog na ’Tviteru’. Ko je naredio da se to desi nema pojma s tim šta je internet. Jer da je pitao ljude u stranci koji su za to nadležni dobio bi savet da to nipošto ne radi. SNS ima najbolji nastup na internetu”, kaže Varagić.

Kada se videla reakcija naroda, pristupilo se gašenju požara.

„Bilo je vrlo očigledno da je snimak direktna propaganda vezana za izbore. Čovek odlazi u pustaru po snegu a tamo je TV ekipa koja snima kako on spasava neko dete. Ljudi su se iznervirali kad su videli tu priču, a posebno priču sa cenzurom. Politički oponenti su iskoristili svoje resurse i pomogli da se proširi broj parodija”, smatra Varagić. Jedna od verzija je da je cenzuru sprovela opozicija, što je po njegovom mišljenju „užasno pametno”, ali on ne veruje da su srpske političke stranke trenutno kadre za takav poduhvat.

Internet bruji, a „Politika” potvrđuje da je autor parodije beogradski glumac Srđan Miletić, koji za naš list nije hteo da komentariše bilo šta u vezi sa spotom.

„To je ipak samo šala koja se pretvorila u nešto što mi nije bila namera. Ne želim da učestvujem ni u čijim predizbornim kampanjama. Ja se trudim da budem humorista”, rekao je kratko Miletić, koji je poznat po političkim skečevima (serija „Nikad izvini” emitovana na Televiziji Pink).

Vučić: SNS neće voditi prljavu kampanju

Aleksandar Vučić je na sednici Glavnog odbora SNS-a rekao da predstoji „teška kampanja” u kojoj će SNS biti „izložena napadima svih koji Srbiju žele da vrate u žabokrečinu svoje vlasti”, ali SNS neće voditi prljavu kampanju.

Lider SNS-a je naveo da njega i stranku optužuju za „tobožnju diktaturu u zemlji”, da se o tome govori na svim medijima.

„U prethodnih 48 sati sam ćutao i ništa nisam hteo da kažem u javnosti. Pustio sam da se iživljavaju na meni i našoj stranci”, kazao je Vučić povodom komentara na internetu na TV snimak njegovog učešća u spasavanju zavejanih prošlog vikenda u Vojvodini.

Ne navodeći o kome je reč, Vučić je rekao da se iživljavaju neki koji govore o „marketinškim razlozima” kada neko učini nešto humano za svoj narod.

„To nam govore oni koji se sunčaju i kvarcuju po solarijumima”, kazao je Vučić i dodao da istovremeno „narod u Srbiji gladuje i smrzava se”.

On je rekao da su svi oni koji napadaju SNS išli dotle da čak dete koje je izneo iz vozila sa zavejanog puta „nazovu degenerikom” i da im je to „bilo jako smešno”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi