Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odbrana traži javnu istragu ubistva Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 02. 2014.

Autor: D. Čarnić Izvor: Politika

Odbrana traži javnu istragu ubistva Ćuruvije

Odbrana osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, osnivača listova „Dnevni telegraf” i „Evropljanin”, podnela je juče predlog zameniku specijalnog tužioca Milenku Mandiću da se odobri prisustvo novinara ispitivanju svedoka u istrazi, pod obrazloženjem da za to postoji javni interes.

 

„Naš stav je da u ovom slučaju treba da se napravi pravni presedan, iako je istraga po zakonu tajna. U pretkrivičnom postupku učestvovala je komisija novinara, što nije uobičajeno ni u jednom postupku. Mi želimo da novinari i sada prate dešavanja u tom predmetu jer je javnost veoma zainteresovana za istragu. Smatramo i da je prekršena pretpostavka nevinosti naših klijenata i da bi bilo fer da javnost, pred kojom su oni već osuđeni, vidi dokaze”, kaže za „Politiku” Zora Dobričanin-Nikodinović, branilac osumnjičenih Milana Radonjića i Ratka Romića.

Ona navodi da odbrana traži rešenje da ovaj predlog bude usvojen iako su zbog raspisivanja izbora sužena ovlašćenja vladi i skupštini.

U dopisu tužilaštvu, odbrana ukazuje da se od ubistva Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine, pa sve do sada, javnost interesovala za rasvetljavanje tog događaja.

„Sve vlasti koje su se od tada do sada menjale, postavljale su sebi kao prioritet otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Proteklih gotovo 15 godina u medijima je objavljeno na stotine naslova, saopštenja, televizijskih priloga, emisija, istraživanja, izjava raznih svedoka ili ljudi koji misle da mogu da daju prilog rasvetljavanju ili rešavanju slučaja.

Nakon formiranja aktuelne vlade osnovana je i Komisija za istraživanje ubistava novinara, čiji je predsednik novinar Veran Matić, a članovi uglavnom novinari. Posredstvom medija smo obavešteni da su rezultati rada ove komisije jedan od razloga podnošenja krivičnih prijava protiv naših klijenata”, navode advokati osumnjičenih.

Oni ističu da je njihov cilj da sve bude dostupno javnosti direktno, a ne da se u medijima pojavljuju jednostrane i spinovane informacije.

„Ako je ovo dokazni dvoboj tužioca i odbrane, kako to kaže profesor Milan Škulić u jednom od svojih radova na temu novog ZKP-a, mi kao branioci iznosimo svoj stav da ispitivanjima svedoka već u istražnom postupku omogućite prisustvo novinarima, jer smatramo da je javnost postupka osnovni preduslov za ravnopravnost oružja u tom dvoboju. Javnost je naš cilj jer iza zatvorenih vrata, u mraku, podrumu, iza kulisa nikako ne očekujemo da bude ostvareno pravo na odbranu naših klijenata, pa ni pravo na istinu o smrti Slavka Ćuruvije”, zaključuje odbrana.

Dopis tužilaštvu potpisali su advokati Zora Dobričanin-Nikodinović, branilac Ratka Romića i Milana Radonjića, Dušan Mašić i Vladimir Marinkov, branioci Radomira Markovića i Stevan Protić, advokat Miroslava Kuraka.

U istrazi za ubistvo Ćuruvije u petak je kao prvi svedok saslušan Dejan Milenković Bagzi. Ovih dana trebalo bi da budu saslušani i drugi svedoci. Specijalni tužilac, ali i kompletan tim odbrane, ne žele da otkriju ništa iz Milenkovićevog iskaza.

Veran Matić: Advokati iznose neistinu

Komisija za rasvetljavanje ubistava nije učestvovala ni u kakvom pretkrivičnom postupku, kako tvrdi advokat osumnjičenih. Naprotiv, mandat komisije veoma je jasan i apsolutno se nalazi van bilo kakvog angažmana koji bi zadirao u poslove tužilaštva ili policije. Mi smo u svakom trenutku vodili računa o tome da poštujemo pravne procedure i zbog toga je upravo MUP Srbije osnovao radne grupe za svaki od slučajeva, a ne sama komisija, i te radne grupe su radile pod direktnom ingerencijom tužilaštava, rekao je predsednik komisije Veran Matić za „Politiku”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi