Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kupovina i prodaja televizijskih prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 02. 2014.

Izvor: Politika

Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije o pritiscima i kontroli medija (septembar 2011) #15

Kupovina i prodaja televizijskih prava

Za Ministarstvo poljoprivrede „Communis” je radio kreiranje projekta komunikacije „Mi dajemo” za 15.000 evra i proizvodnju 26 TV emisija „Agro prognoze” za 26.000 evra.

 

Pronađen je i jedan kasnije raskinut ugovor za iste emisije, ali sa drugom agencijom – „Media S SMVG”, čiji je vlasnik takođe Stanković. Pored tih ugovora, agencija je 2008. godine pružala specijalizovane usluge u informisanju Ministarstvu kulture za 2,68 miliona dinara i radio spotove za Ministarstvo trgovine i usluga (2,6 miliona dinara), u cilju razvoja trgovine u Srbiji. „Aerodrom Beograd” je takođe angažovao „Communis” u 2008. godini za marketinški nastup i izradu filmova, a vrednost ugovora iznosila je 93.915 evra.

Značajno mesto na tržištu reklama i marketinga imaju agencije u kojima udeo u vlasništvu ima Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda i zamenik predsednika Demokratske stranke. Đilas je vlasnik četvrtine udela u marketinškoj agenciji „Multikom group”, u kojoj je nekada imao polovinu udela, ali danas drugu četvrtinu ima Milica Delević, šefica Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

Preduzeće „Multikom group” osnovano je 2004. godine, a bavi se poslovima vezanim za oglašavanje u medijima, zakup medijskog prostora, finansiranje produkcija, kupovinu i prodaju televizijskih prava...

„Multikom” poseduje udele u drugim agencijama i to 93 odsto u agenciji „Direct media”, koja se takođe bavi prodajom reklamnog prostora. Članice ove grupe su i tri firme sa nazivom „Direct media” koje posluju u Makedoniji, Bosni i Crnoj Gori, sa sedištima u Skoplju, Sarajevu i Podgorici.

„Multikom grupa” je većinski vlasnik domaćih preduzeća „Spark Event Promotion”, preduzeća za promotivne aktivnosti, „Sports ADD” za knjigovodstvo, „Big Print” za štampanje i „Frendee” za trgovinu preko interneta, dok produkcijska kuća „Emotion”, u kojoj je „Multikom” sve donedavno bio suvlasnik sa 49 odsto, realizuje najskuplje televizijske programe, poput „Velikog brata”, „48 sati svadba”, „Sve za ljubav”, „Menjam ženu”, „Operacija trijumf”, „Uzmi ili ostavi”...

Prema podacima koje je Savet dobio od APR-a, „Multikom” je 7. juna ove (2011) godine brisan iz registra kao suvlasnik u produkcijskoj kući „Emotion”, a kao jedini vlasnik upisano je preduzeće IMGS Gorana Stamenkovića, koji je do ove promene u vlasničkoj strukturi „Emotiona”, imao 51 odsto udela.

„Multikom” i „Direct media” iz godine u godinu beleže rast neto dobitka, pa je tako „Direct media”, prema podacima APR-a, u 2008. godini ostvarila neto dobitak od 558.628.000 dinara, dok je u prethodnoj, 2007, bio manji za gotovo 200 miliona i iznosio je 380.604.000. U 2009. neto dobitak je bio 619.679.000 dinara, a u 2010. 758.994.000 dinara.

Slično je i sa „Multikom group” koja je, zajedno sa povezanim preduzećima, u 2008. ostvarila neto dobitak od 498.432.000 dinara, u 2009. 563.130.000 dinara, dok je u 2010. neto dobitak iznosio 790.216.000 dinara.

Na osnovu podataka dobijenih od Trezora NBS, Savet za borbu protiv korupcije utvrdio je i da štamparija „Big print”, koja je članica „Multikom group”, ostvaruje direktnu poslovnu saradnju sa državnim institucijama, među kojima ima onih koji se finansiraju iz budžeta grada Beograda, čiji je gradonačelniku pravo Dragan Đilas.

Ta firma je pružala usluge i Skupštini grada Beograda, gradskoj opštini Novi Beograd, većini beogradskih pozorišta (Atelje 212, Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište...), ali i Turističkoj organizaciji grada Beograda, Biblioteci grada Beograda, Kulturnom centru grada Beograda, Domu omladine, Domu zdravlja Rakovica... „Big print” je pružao usluge i Istorijskom muzeju, Pedagoškom muzeju, Narodnom muzeju, Muzeju istorije Jugoslavije, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti...

Prema navodima iz štampe, Dragan Đilas preko svojih agencija kontroliše zakup najvećeg dela reklamnog prostora na nacionalnim i regionalnim televizijama u Srbiji.

Kako bi proverio ove informacije, Savet je 27. septembra 2010. godine podneo RTS-u Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja kojim smo tražili ugovore o medijskom oglašavanju sa marketinškim agencijama od 2007. do 2010.godine. Kako RTS nije dostavio Savetu najveći deo tražene dokumentacije, nismo bili u mogućnosti da istražimo ovaj problem. Zaključke do kojih smo došli na osnovu malog dela tražene dokumentacije koju nam je RTS dostavio iznećemo u delu Izveštaja koji se odnosi na ulogu javnog servisa.

Agencije „Meken Erikson grupe” radile su tokom protekle tri godine za sedam ministarstava (Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo za NIP, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rudarstvo i energetiku, Ministarstvo rada i socijalne politike), a na osnovu odgovora koje smo dobili od državnih institucija utvrđeno je da su klijenti ove grupe bili i Republička agencija z telekomunikacije, Građevinska direkcija Srbije i Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Međutim, agencije „Meken Erikson grupe”, prema podacima Uprave za trezor, od 2007. do 2011. godine pružale su marketinške usluge za ukupno 103 budžetska korisnika, odnosno državne institucije. Od najviših državnih organa, kao što su predsednik Republike Srbije, Vlada Srbije i ministarstva, preko velikog broja javnih preduzeća, kao što su JP „Putevi Srbije”, ustanova kulture, poput Pozorišta na Terazijama ili Kulturnog centra Novog Sada, državnih zavoda i agencija, kao što su Agencija za privatizaciju ili Zavod za zdravstveno osiguranje, lokalnih samouprava, Grada Beograda i opština Novi Beograd, Vračar i Zvezdara, kao i opštine Paraćin, kliničkih centara, kao što je KBC „Bežanijska kosa”, domova zdravlja u Lazarevcu i Leskovcu, škola i fakulteta, čak do pravosudnih institucija, kao što je Više prekršajni sud u Beogradu.

#Nastaviće se

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi