Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UN da uvrsti slobodne medije u razvojne ciljeve
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 02. 2014.

Izvor: EurActiv.rs

UN da uvrsti slobodne medije u razvojne ciljeve

Veliki broj organizacija civilnog društva iz 77 zemalja pozvao je Ujedinjene nacije da u svoje glavne ciljeve održivog razvoja za period nakon 2015. uvrste uspostavljanje nezavisnih medija i obavezu vlada da polažu račune javnosti.

Apel skoro 200 organizacija, među kojima i dve iz Srbije, upućen je u nedelji kada u Njujorku zaseda Otvorena radna grupa Ujedinjenih nacija za ciljeve održivog razvoja.

"Verujemo da su sloboda izražavanja i pristup nezavisnim medijima ključni za demokratski i ekonomski razvoj", navodi se u peticiji koja je pokrenuta na inicijativu mreže nevladinih organizacija Svetskog fonda za razvoj medija (GFMD) i Organizacije Član 19 (Article 19), nazvane po članu 19 Univerzalne povelje o ljudskim pravima koja se odnosi na slobodu mišljenja i izražavanja.

 U apelu se navodi da će razvoj čovečanstva u narednim decenijama zavisiti od pristupa informacijama, kao i da novi mediji i tehnologije omogućavaju ekspanziju ekonomskog, socijalnog i političkog razvoja. Zato potpisnici pozivaju da se u ciljeve održivog razvoja za period nakon 2015. godine uvrste preporuke izveštaja visokog panela istaknutih osoba Ujedinjenih nacija. Konkretno, predlog je da se među ciljeve uvrsti ostvarivanje dobrog upravljanja i uspostavljanje efikasnih institucija.

"Kao komponente tog cilja trebalo bi uvrstiti klauzulu da se 'omogući ljudima da uživaju slobodu govora, udruživanja, mirnog protesta i pristupa nezavisnim medijima i informacijama', kao i da se 'garantuje pravo javnosti na informacije i pristup vladinim podacima'", navodi se u apelu.

Među potpisnicima je blizu 200 organizacija iz 77 zemalja širom sveta, uključujući Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Fond za otvoreno društvo iz Srbije, NVO Gong iz Hrvatske, Mediacentar iz Sarajeva, PRO Medija iz Skoplja, kao i poznate svetske organizacije poput Reportera bez granica, Transparensi internešenala, PEN Intenrešenala, Fondacije AFP i Akademije Dojče vele (Deutsche Welle).

"Od ključnog je značaja da UN prepozna široku bazu podrške uključivanju medijskih sloboda i pristupa informacijama među ključne elemente za novu razvojnu agendu", naveo je izvršni direktor Člana 19 Tomas Hjuz (Thomas Hughes).

Slobodni protok informacija neophodan je da bi građani mogli da donose dobre odluke i na pravi način učestvuju u javnim rasprava o svemu što utiče na njihov život, istakao je on.

"Dostupnost informacija i slobodni i nezavisni mediji su od ključnog značaja da bi se garantovalo da vlade pokažu račune o svojim obećanjima i da se obezbedi da će razvojna obećanja biti ispunjena", dodao je Hjuz.

"Pristup informacijama i nezavisni mediji su od ključnog značaja za razvoj. U trenutku kada se Otvorena radna grupa UN ove sedmice ponovo sastaje od ključnog je značaja da uzme u obzir tu poruku", rekao je predsednik GFMD Leon Vilems (Willems).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi