Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  FoNet slavi 20 godina postojanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 02. 2014.

Izvor: FoNet, Blic

FoNet slavi 20 godina postojanja

Novinska agencija FoNet 7. februara navršava 20 godina postojanja i rada, kao prva privatna i nezavisna agencija u Srbiji, koja radi u skladu sa standardima profesionalnog i nepristrasnog novinarstva. Agencija je 1994. godine u Beogradu počela rad u uslovima monopola režimskih medija i različitih vidova represije kojima su, tokom poslednje decenije 20.veka, bili izloženi nedržavni mediji u Srbiji.

Od prvog dana rada, FoNet medijima i javnosti emituje istinite, profesionalne i nepristrasne informacije o događajima u zemlji, regionu i svetu.

Čista, pouzdana i jasna vest, zasnovana na činjenicama, bez uticaja sa bilo koje strane, tekovina je dve decenije rada FoNeta, koji je delio i deli sudbinu većine nezavisnih medija u Srbiji.

Posle demokratskih promena, FoNet radi u povoljnijem ambijentu, mada je izložen svim problemima ekonomske krize, društva u tranziciji i nepovoljnim zakonskim rešenjima u medijskoj sferi.

Izazovi sa kojima se FoNet suočava su i neravnopravni uslovi poslovanja, očuvanje starih i uspostavljanje novih monopola, kao i nepoštovanje autorskih prava i osnovnih etičkih i profesionalnih standarda na medijskoj sceni.

Dvadesetu godišnjicu FoNet dočekuje sa jasno uobličenim i prepoznatljivim multimedijalnim konceptom agencijske produkcije, koja pored klasičnih informativnih servisa vesti, pisanog, tonskog, foto i televizijskog, obuhvata i Internet televiziju FoNetweb.tv, jedinstvenu u Srbiji i regionu.

Autori vesti, izveštaja, fotografija, video klipova i televizijskih priloga FoNeta su novinari, fotoreporteri i snimatelji agencije u Beogradu, dopisnici i saradnici u Srbiji, regionu i inostranstvu.

Agencija nastavlja uspešnu saradnju sa velikim brojem najuticajnijih elektronskih i pisanih medija u Srbiji, regionu i svetu i učvršćuje svoju poziciju na medijskom prostoru, poslujući na tržišnim principima, uprkos teškoj ekonomskoj krizi.

FoNet sarađuje sa više svetskih medija, među kojima su Rojters, AP, ANSA, EPA, DPA i Glas Amerike, kao i sa privatnim agencijama iz bivših jugoslovenskih republika.

FoNet je član Asocijacije privatnih novinskih agencija Jugoistočne Evrope (APNA), Asocijacije medija Srbije i Asocijacije medija Jugoistočne Evrope (SEEMO).

FoNet prihvata i pridržava se principa rada profesije koje propisuju Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi