Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Živković cepa novine, srpski novinari ćute!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 02. 2014.

Autor: E. I. Izvor: Informer

Živković cepa novine, srpski novinari ćute!

Naprednjaci i socijalisti najoštrije su juče osudili postupak kandidata DS za premijera Zorana Živkovića, koji je u sredu na konferenciji za štampu pocepao dnevne novine „Kurir“! Ove dve stranke ocenjuju taj gest kao „divljački i antievropski napad na slobodu medija“!

 

Živković je, podsetimo, pred novinarima pocepao naslovnu stranu „Kurira“ na kojoj je pisalo da Đilas pravi koaliciju s muftijom Zukorlićem, a zatim je demonstrativno zgužvao novine i bacio ih u kantu, nazivajući ih „đubretom“.

Manir nasilnika

Komentarišući ovaj potez, potpredsednik SNS Nebojša Stefanović za Informer kaže da je Živkovićev postupak za svaku osudu i da je on čovek koji očigledno neće da se suoči sa istinom.

- Oni u DS jednostavno ne žele da vide i čuju stvari koje su se desile u proteklih 15 godina, a tu pre svega mislim na ogromnu pljačku, korupciju, uništene kompanije, tajkune kojima je dozvoljeno da budu jači i od države. SNS ima misiju da to promeni, tako što će pokrenuti ozbiljne reforme. U tome nećemo biti zastrašeni nasilničkim ponašanjem naših političkih protivnika.

Suprotstavićemo se svima koji pokušavaju da uguše slobodu govora i medija u Srbiji - ističe Stefanović.

S njim se slaže potpredsednica SPS Dijana Vukomanović, koja smatra da je upravo ovakav stil ponašanja bivšeg premijera razlog zbog kojeg nije ni uspeo da se održi na političkoj sceni.

- Cepanje bilo kojih novina gest je nemoći, a ne moći političara. Svakako da taj gest nije primeren za čoveka koji se predstavlja kao demokrata i evropejac.

Sloboda medija trebalo bi da bude svetinja za svakog političara. Živković je bio i ostao provokator, koji najviše štete nanosi partijama koje napušta, osniva ili se u njih vraća - napominje Vukomanovićeva.

NUNS: Sve u redu

Na drugoj strani, Živković juče nije želeo da komentariše svoj postupak jer, kako kaže, „iz principa ne daje izjave za Informer“ (!?!).

Sasvim je, inače, zanimljivo da povodom ovog nezapamćenog skandala nije reagovalo nijedno novinsko ili strukovno udruženje osim Nacionalne asocijacije izdavača i Asocijacije medija (vidi okvir). Nismo ovim povodom juče dobili nikakav odgovor od UNS i NDNV, dok nam je predsednik NUNS Vukašin Obradović rekao da Živkovićev postupak predstavlja „samo radikalno iskazivanje odnosa prema uređivačkoj politici ‘Kurira’“.

- Normalno je očekivati da ako nekoga nazivate lopovom ili kriminalcem, on uzvrati ocenom da su vaše novine „đubre“. Svaka redakcija koja gaji uređivačku politiku zasnovanu na ovakvom pristupu pojedinim temama, strankama ili pojedincima može i mora da računa i na ovakve reakcije. Iz tih razloga izostala je i reakcija NUNS - navodi Obradović.

Čedomir Jovanović

Dačić vara sve

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je juče da će ta stranka učestvovati na izborima da bi pobedila sve, uključujući i predsednika SPS Ivicu Dačića.

- Želim da pobedimo Dačića da ne bi ucenjivao Srbiju, jer samo to dobro radi. Prevario je Koštunicu, prevario je Tadića, sad bi da prevari čitavu zemlju. Želim da mu oduzmemo tu moć - rekao je Jovanović za TV Pink.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi