Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Komisija: Manipulisanje novinarskom profesijom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 02. 2014.

Izvor: Komisija za istraživanje ubistva novinara

Komisija: Manipulisanje novinarskom profesijom

Komisija za istraživanje ubistava novinara smatra da se zajedničkim predlogom da se odobri prisustvo novinara ispitivanju svedoka već u istrazi za ubistvo Slavka Ćuruvije koji su podneli branioci okrivljenih Radomira Markovića, Milana Radonjića Ratka Romića i Miroslava Kuraka, manipuliše novinarskom profesijom sa ciljem da se utiče na dalji tok tog postupka.

Naime, poznato je da Komisiju za istraživanje ubistava novinara, pored pripadnika MUP i BIA, čine tri novinara, a da je jedan od njih istovremeno i predsednik Komisije. Sva tri novinara, kao i ostali članovi, su potpisali izjavu kojom su se obavezali da će čuvati sve podatke i informacije koji predstavljaju državnu, službenu, vojnu ili poslovnu tajnu, a do kojih su došli u vršenju poslova iz nadležnosti Komisije.

Svi članovi su se u dosadašenjm radu Komisije pridržavali te obaveze. Na taj način je omogućeno učešće novinara u radu Komisije, a istovremeno zaštićen cilj zbog kojeg je Komisija osnovana.

Suprotno tome, zajedničkim predlogom koji su podneli branioci okrivljenih, novinarska profesija je procenjena kao oružje uz pomoć kojeg se može uticati na dalji tok postupka, što je duboko uvredljivo kako za novinarstvo, tako i sve učesnike u postupku. Komisija ukazuje na to da medije ne treba tretirati kao oružje‎ u bilo čijim rukama, rukama tužilaštva ili rukama odbrane.

Glavni cilj jeste da se istrage i suđenja ne vode u medijima, već u tužilaštvima i sudovima, a da javnost na profesionalan način, blagovremeno bude informisana o svim relevantnim podacima. Iz tih razloga, a u svrhu kvalitetnog vođenja postupka, Komisija ukazuje da se protiv ovakve zloupotrebe medija treba boriti i to tako što će se sprečavati ,,curenje” informacija, a nikako tako što će se ozakoniti to ,,curenje” i stvarati prostor za nedozvoljeno uticanje na tok postupka od strane medija koji bi mogli biti oružje u bilo čijim rukama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi