Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministarka Mihajlović nastavlja napade
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 02. 2014.

Autor: Lidija Valtner Izvor: Danas

Ministarka Mihajlović nastavlja napade

Ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, posle optužbe da Danas „kriminalizuje“ SNS, sada je ustvrdila da je Agencija za borbu protiv korupcije, nezavisna državna institucija čiji rad nadgleda Skupština Srbije, „senzacionalistička“ i politički pristrasna.

 

Mihajlovićeva je saopštenjem za javnost reagovala na informaciju da Agencija prikuplja podatke o njenom ponašanju i izjavama kao javne funkcionerke u izbornoj kampanji. U Agenciji je Danasu, povodom ministarkinih tvrdnji, rečeno da nema razloga za „teorije zavere“.

Zorana Mihajlović je u saopštenju navela: „Optužbe Agencije da sam kao ministar, navodno, zloupotrebila javnu funkciju i javne resurse u aktuelnoj predizbornoj kampanji, apsolutno ne stoje i govore da je ova institucija više zainteresovana za privlačenje pažnje javnosti senzacionalističkim naslovima u medijima nego za praćenje zakonitosti rada nosilaca javnih funkcija.“

Prema njenom mišljenju, o tome najbolje govori činjenica da je o „optužbama“ koje se iznose na njen račun saznala iz medija, „budući da joj se ovim povodom Agencija još nije zvanično obratila“.

Mihajlovićeva kaže i da će se „rado odazvati pozivu Agencije da razgovaramo o optužbama koje mi se stavljaju na teret. Naravno, pod uslovom da je ova institucija zainteresovana da svoja saznanja proveri pre nego ih plasira direktno u medije“.

Njoj je, kaže, žao što Agencija nije sa jednakom pažnjom kontrolisala ponašanje prethodne vlade u izbornoj kampanji, posebno tadašnjeg predsednika Srbije ili gradonačelnika Beograda. Rekla je i da ne „nema nameru da ne radi svoj posao zbog toga što je u toku predizborna kampanja“.

„Agencija ni u jednom trenutku nije osporila pravo funkcionera da u kampanji nastave da rade svoj posao. Štaviše, to im je i obaveza. Ali, ono što ne smeju da čine radeći svoj posao i nastupajući u medijima u svojstvu državnih funkcionera jeste da iznose stavove i daju obećanja u ime svoje političke stranke. Ne smeju ni da koriste ono što im je država stavila na raspolaganje radi obavljanja državnih funkcija u svrhu promovisanja svojih političkih stranaka, rečeno je Danasu u Agenciji.

Prema tome, kažu u Agenciji, ni u ovom kao ni u svim ostalim slučajevima nema mesta „teorijama zavere“.

„Stvari su jednostavne. Agencija je nezavisan i samostalan državni organ, koji je nadležan za sprovođenje Zakona o Agenciji.“

Advokat Slobodan Beljanski, raniji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, za Danas kaže da je ova nezavisna institucija dala, u okviru svojih nadležnosti, odmeren i dobro izbalansiran odgovor na pitanje Danasa da li Zorana Mihajlović krši zakon, „u kome nikoga ne optužuje i ništa ne prejudicira“.

„Nasuprot tome, gospođa Mihajlović, umesto da kao visoki funkcioner izvršne vlasti daje podršku samostalnom i nezavisnom državnom organu koji ima kontrolna i regulatorna ovlašćenja, neosnovano unapred optužuje ovaj organ za pristrasnost i politički interes. Tako bi se samo mogao narušiti autoritet institucija koje bi trebalo da doprinesu uspostavljanju pravne države i da se staraju o tome da nosioci javnih funkcija održavaju pretpostavljeno poverenje građana“, ukazao je Beljanski.

Podsetimo, Agencija je u maju 2012. podnela prekršajnu prijavu protiv Zorana Stankovića, tadašnjeg ministra zdravlja, zbog kršenja Zakona o Agenciji, odnosno odredbe kojom se zabranjuje korišćenje državnih resursa u stranačke svrhe. Stanković je u aprilu u svojstvu ministra zdravlja učestvovao na skupu o zdravstvu u Kopenhagenu u Danskoj, gde je dao izjavu kao kandidat za predsednika Srbije. Postupak po žalbi funkcionera je u toku, navode u Agenciji.

Tasovac ćuti

Ministarstvo kulture i informisanja, i ministar Ivan Tasovac, već drugi dan odbijaju da se odrede prema napadu ministarke Zorane Mihajlović na Danas, koji je optužila da „kriminalizuje“ njenu SNS.

Ministar Tasovac i državni sekretar Saša Mirković nisu odgovarali na pozive, poruke i zvanične dopise novinara našeg lista. Kontaktiraćemo ih i danas. U zaštitu Danasa stali su, između ostalih, predstavnici NUNS i NDNV, dok UNS takođe ćuti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi