Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zoranin luping
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 02. 2014.

Autor: Basara Izvor: Danas

Zoranin luping

Taman sam, cenjeni gurmani, bio nameračio da pišem o kalindžu, tradicionalnom srpskom jelu koje polako nestaje sa naših trpeza, kad me kao grom iz vedra neba spiči izjava Zorane Mihajlović saglasno kojoj Danas “kriminalizuje SNS”.

Rekoh li vam ja pre neki dan da je u toku faza predizbornog lupetanja. Tako se to radi u zemlji Srbiji, zemlji sinova svetlosti koji neustrašivo vojuju protiv sinova tame.

Gospoža - što reko Crnjanski - ministarka, kako sam obavešten, nije blagoizvolela pojasniti stvar, to jest ukazati na tekst, izjavu ili intervju koji sadrži inkriminisanu kriminalizaciju. (Jesi li je, Panoviću, lično ti zvao da se raspitaš ili si to prepustio nekom manje odgovornom?)

Popečiteljkina dokazima nepotkrepljena izjava je, da kažemo, stvar s jedne strane vrlo ozbiljna, a s druge - budući da lady Zorana sedi “na vladi” čije kriminalizovano pravosuđe ukida presude svirepim ubicama - krajnje neozbiljna.

Da ja recimo sedim “na vladi”, mnogo bi me više zabrinula skandalozna sudska “zastarevanja” nego novine koje o tome kritički pišu.

Idemo dalje. Redakcija Danasa se, predvidivo, odala istraživačkom novinarstvu. Neko je, dakle, iz redakcije pozvao Ministarstvo kulture i informisanja, čisto da ministarstvo prokomentariše ministarkinu izjavu, ali ministarstvo se oglušilo o Danasov poziv.

Dobro, de, otpišimo to na popečiteljsku solidarnost, ali kako da razumemo da se na Mihajlovićkin opasni luping nije ostrvio bastion odbrane novinarske časti - takozvani UNS, čije je sedište u očevini sledeće junakinje naše priče - multirežimske Ljilje Čuvene Smajlovićke. Ljilja Čuvena Smajlovićka, koja je onomad prolila onolike suze nad Živkovićevom cepačinom Kurira i zahvaljujući tom plaču ušla u istoriju srpske umetnosti jer ju je Koraks ovekovečio na platnu “Smajlovićkin lament nad pocepanim Kurirom”, uopšte se nije oglasila povodom Mihajlovićkine optužbe za kriminalizaciju. Zorana nije pocepala primerak Danasa. Sloboda štampe, sledstveno, nije ugrožena.

Znamo, dame i gospodo, da su licemerje i pokvarenjaštvo u Srbiji vrline, ali ni u vrlinama ne treba preterivati zato što - uče crkveni oci - preterivanje sa vrlinama vodi pravo u porok. Nije vam, pretpostavljam, nepoznato ni to da ja Panoviću povremeno nabijam na nos stvar upravo suprotnu od one za koju ga optužuje Mihajlovićka, to jest - sumnjičim ga za neumerenost u odmerenosti i dobronamernosti.

Povremeno mi - posebno kad sam loše volje - Danas zaliči na Smajlovićkin “najstariji dnevni list na Balkanu”. Za svakoga Panović nađe po neku lepu reč i svakom ustupi podosta prostora. Evo, godinama ga već ubeđujem da se okane demokratije i da u Danas ne pripušta Koštunicu i sumašedše članove njegove sekte, a on na to ne daje ni pet para. Ono, fakat, dok je Koštunica bio “na vladi”, Danas nije optuživan za kriminalizaciju. Zato menadžmentu i kolegijumu Danasa toplo savetujem da presaviju tabak i Mihajlovićku utuže. Kakvo će tek to biti zastarevanje, dražajši moj publikume.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi