Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  (Ne)opravdana ljutnja ministarke Mihajlović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 02. 2014.

Autor: J. Cerovina Izvor: Politika

(Ne)opravdana ljutnja ministarke Mihajlović

Ministarka energetike i potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović ljutito je juče reagovala na informaciju koja se pojavila u medijima da je Agencija za borbu protiv korupcije protiv nje pokrenula postupak u kome će utvrditi da li je prekršila zakon zloupotrebivši ministarsku poziciju u stranačke svrhe.

Navodeći da takve optužbe ne stoje, ona se u saopštenju kritički osvrnula na rad ove institucije optuživši je da je više zainteresovana za privlačenje pažnje javnosti senzacionalističkim naslovima u medijima, nego za praćenje zakonitosti rada nosilaca javnih funkcija.

Mihajlovićeva je, kako je rekla, uputila i dopis direktorki te agencije Tatjani Babić, u kome je tražila objašnjenje za navode da je zloupotrebila ministarsku funkciju u stranačke svrhe. Mihajlovićeva je zamerila agenciji i što je o ovom postupku saznala iz medija.

„Institucije treba da funkcionišu, ali mi kao funkcioneri u vladi treba da budemo informisani o tome, a ne da preko medija razgovaramo jedni sa drugima” rekla je Mihajlovićeva dodajući da posao ministra sada radi istim intenzitetom kao i prvog dana.

„Iako je tehnička vlada, ne možete sada da zaustavite poslove”, rekla je Mihajlovićeva.

Kako je pojasnila direktorka agencije, nijedan funkcioner još nije okrivljen da je prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Prema njenim rečima, agencija od početka izborne kampanje prati medijsko izveštavanje, prijave građana, proverava i prikuplja podatke, dokaze i izjave funkcionera u svim slučajevima u kojima postoji eventualna sumnja o zloupotrebama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je do sada neko „povredio zakon”, Babićeva je naglasila da Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđa postupak za koji je potrebno određeno vreme.

„Bilo bi neozbiljno da kažem da je neko povredio zakon dok postupak ne bude okončan, kada bude okončan, funkcioner ima pravo da se izjasni i ukoliko agencija odredi eventualnu meru, javnost će biti obaveštena”, istakla je Babićeva.

Pitanje granice između zloupotrebe državne funkcije u partijske svrhe i redovnog rada ministara tehničke vlade redovno se postavlja u svakoj predizbornoj kampanji.

Na početku ove kampanje neposredan povod za to pitanje bili su susreti ministarke sa građanima u Gradskoj kući u Novom Sadu i u Skupštini Beograda, što je nekima ličilo na zloupotrebu javnih resursa u izbornoj kampanji. Kako su u utorak rekli za „Politiku” u Agenciji za borbu protiv korupcije, iz informacija dostupnih u medijima ne proizlazi da je Mihajlovićeva povredila član 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Uz to su još podsetili da su, na osnovu informacija objavljenih u medijima, susreti ministarke i građana deo njenih redovnih aktivnosti koje se sprovode još od 15. juna 2013. godine.

Kritici Mihajlovićeve na račun agencije priključila se juče i Jelena Trivan, bivša potpredsednica Demokratske stranke, koja je danas aktivna u nevladinom sektoru. Prema njenim rečima, ovo nije prvi put da funkcioneri iz medija saznaju o postupcima, te da članovi agencije često i sami krše zakon komentarišući postupke.

Trivan je, kako prenosi Tanjug, istakla da ponašanje agencije odmaže poverenju u institucije i borbu protiv korupcije. „Borba za nezavisne institucije neće biti moguća ukoliko te institucije ne poštuju zakone koji uređuju njihov rad i ukoliko vodeći postupke preko medija postaju politički činioci”, navela je Trivanova.

Prema njenim rečima, svakako nije od koristi kada političari kritikuju rad nezavisnih institucija, ali one ne smeju biti nezavisne od zakona i morala.

Iz Demokratske stranke, međutim, poručuju da ovakvim ponašanjem Srpska napredna stranka zastrašuje nezavisne institucije u Srbiji. U saopštenju ove stranke, kako prenosi Tanjug, navodi se da je izjava potpredsednice SNS-a Zorane Mihajlović, u kojoj optužuje Agenciju za borbu protiv korupcije za senzacionalizam i pristrasnost, još jedan u nizu nedopustivih ispada članova SNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi