Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Saslušani Bracanović i Popivoda u slučaju “Ćuruvija”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 02. 2014.

Autor: D. Čarnić Izvor: Politika

Saslušani Bracanović i Popivoda u slučaju “Ćuruvija”

U istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije, juče su u Tužilaštvu za organizovani kriminal kao svedoci saslušani nekadašnji zamenik direktora BIA Milorad Bracanović i bivši zamenik načelnika Druge uprave DB za obaveštajne poslove Milan Popivoda. Danas se navršava mesec dana od početka istrage i ističe jednomesečni pritvor koji je određen osumnjičenima Milanu Radonjiću i Ratku Romiću. Očekuje se nova odluka suda o pritvoru.

 

Kako je za „Politiku” rekao Miljko Radisavljević, specijalni tužilac, Bracanović i Popivoda ispitani su o informacijama koje imaju o aktivnostima Resora državne bezbednosti i pojedinih pripadnika te službe, u vreme ubistva Slavka Ćuruvije, a među kojima su Milan Radonjić i Ratko Romić, koji su osumnjičeni da su učestvovali u likvidaciji tog novinara.

Radisavljević nije mogao da otkrije detalje iskaza Bracanovića i Popivode, budući da je istraga još u toku.

Prema saznanjima „Politike”, Bracanović i Popivoda nemaju neposredne informacije o ubistvu Ćuruvije.

Nikola Barović, zastupnik Ćuruvijine supruge Branke Prpa, prisustvovao je saslušanjima svedoka zajedno sa kolegom Rajkom Danilovićem, zastupnikom, Ćuruvijinog brata Jove Ćuruvije. On nije mogao da saopšti detalje iz istrage, podsećajući da su ti podaci službena tajna.

„Zastupnici žrtve ponovo nisu obavešteni, niti su pozvani da prisustvuju saslušanjima svedoka. Mi se informišemo od drugih kolega o datumima saslušavanja. To govori o odnosu koji država, koja je organizovala ubistvo Ćuruvije, i sada ima prema oštećenom”, izjavio je za naš list advokat Barović, ističući da nema poverenja u postupak koji vodi tužilaštvo.

Milorad Bracanović, nekadašnji zamenik Milorada Ulemeka u JSO, a kasnije i zamenik šefa BIA bio je osuđen na četiri godine zatvora zbog neprijavljivanja ubistva Ivana Stambolića i atentata na Vuka Draškovića, ali je tu kaznu Vrhovni sud Srbije prepolovio. Zatim je Vrhovni sud, marta 2009, odlučio da se Bracanović prevremeno uslovno pusti na slobodu zbog dobrog vladanja. On je u požarevačkom zatvoru Zabela proveo nepunih 18 meseci – od septembra 2007. do početka marta 2009. godine.

Milovan Popivoda, bivši šef novosadske Državne bezbednosti, bio je uhapšeni u procesu protiv Stanka Subotića Caneta i bio je u pritvoru od juna 2007. do maja 2008. godine. Njemu je suđeno u grupi od 13 okrivljenih za šverc cigareta, ali je odlukom Specijalnog suda oslobođen optužbi. Tu presudu je ukinuo Apelacioni sud i u toku je novi sudski proces. Njemu je pripisano stopiranje kontrole magacina u Futogu, a kasnije u Rumenki, gde su nađene cigarete.

Do sada su u istrazi ubistva Ćuruvije iskaze dali zaštićeni svedoci Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi. Oni su ispričali da su Milorad Ulemek Legija i Dušan Spasojević hteli da ubiju Ratka Romića, osumnjičenog aktera u ubistvu Ćuruvije, i Miroslava Kuraka, koji se tereti da je ubio Ćuruviju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi