Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  OEBS osudio novi napad na "Vijesti"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 02. 2014.

Izvor: RTV

OEBS osudio novi napad na "Vijesti"

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Dunja Mijatović i šef delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič osudili su danas novi napada na crnogorski dnevnik "Vijesti".

Jako sam zabrinuta za bezbednost novinara u Crnoj Gori. Današnji napad je dodatak na već veoma opasni trend nasilja i netrpeljivosti prema predstavnicima medija u toj zemlji", istakla je ona u saopštenju.

Mijatović je pozvala vlasti da osude i istraže novi incident, koji je, kako je konstatovala, samo jedan u seriji napada na novinare u Crnoj Gori.

Crnogorske vlasti treba da shvate koliko je ozbiljan trend nasilja nad novinarima i hitno se zabave pitanje nekažanjavanja.

Mijatović je kazala da namerava da uskoro poseti Crnu Goru i tamo iznese svoju zabrinutost za slobodu medija.

Šef Delegacije EU izrazio solidarnost sa redakcijom Vijesti

Šef delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič danas je u znak solidarnosti posetio redakciju podgoričkog dnevnika Vijesti, kojem je jutros ponovo spaljen službeni automobil.

Drobnič je posetio Vijesti zajedno sa amabasadorom Italije Vinćencom Del Monakom i ponovio da osuđuje napad na novinare i imovinu tog lista.

Zamenik glavnog urednika podgoričkog Dana i predsednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković pozvao je danas čelnike tužilaštva i policije da javno saopšte koji su to "razumni" rokovi za rasvetljavanje bar jednog napada na novinare u Crnoj Gori.

Marković je upitao da li će neko u državi preuzeti odgovornost za nerasvetljavanje tih napada.

U izjavi medijima on je naveo da je poslednji u nizu napada na Vijesti dokaz "da u ne postoji "ili politička volja ili profesionalna sposobnost da se ovakvi vandalski postupci rasvetle".

"Ambijent linča koji se proizvodi kada su u pitanju nezavisni mediji, ali i svi kritičari režima, pogoduje ovakvim napadima i nesumnjivo inspiriše nove. Nadležni organi su dužni da zaštite novinare, medije i njihovu imovinu ili da podnesu odgovornost za nepronalaženje napadača", naveo je Marković.

Nepoznati počinioci zapalili su jutros službeno vozilo lista ”Vijesti” u Bulevaru vojvode Stanka Radonjića, u Podgorici, što je još jedan u nizu napada na imovinu tog dnevnika.

Kako je saopštila crnogorska policija, vozilo marke “nisan” je poliveno benzinom i zapaljeno, a u požaru je izgoreo prednji deo automobila.

Policija je izvršila uviđa i u toku je istraga o ovom napadu.

Ovaj napad je najnoviji u seriji ataka na imovinu i novinare dnevnika Vijesti. Eksploziv velike razorne moći bačen je 26. decembra na redakciju lista, napravljena je veća materijalna šteta, ali nije bilo povređenih.

Redakcija je kamenovana 8. novembra, “Vijesti” su napadnute i u oktobru tokom Parade ponosa.

U avgustu prošle godine je ispred kuće novinara “Vijesti” Tufika Softića bačena eksplozivna naprava.

Policija i tužilaštvo još nisu rešili ni seriju paljenja automobila “Vijesti” u ljeto 2011. godine, kada su u roku od nekoliko meseci zapaljena četiri vozila tog dnevnika.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi