Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mirković: Diglitalizacija do polovine 2015. godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2014.

Izvor: Beta, Telegraf

Mirković: Diglitalizacija do polovine 2015. godine

Kako je istakao pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Saša Mirković ako do polovine naredne godine ne dođe do digitalizacije radio-televizijskog signala u Srbiji "postoji velika opasnost da u graničnim delovima zemlje Srbije dođe do mešanja signala domaćih televizija sa televizijama iz susednih zemlja koje su već digitalizovane."

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Saša Mirković izjavio je danas da će digitalizacija televizijkog signala biti završena u predviđenom roku, do polovine 2015. godine.

Zaista verujem da neće biti razloga da se (ponovo) prolongira, između ostalog zato što je ovo krajnji rok za digitalizaciju – rekao je Mirković novinarima, podsećajući da je prethodno postavljeni rok pomeren za tri godine “zato što zaista nije bilo realno da bude ispunjen”.

Kako je istakao Mirković, ako do polovine naredne godine ne dođe do digitalizacije radio-televizijskog signala u Srbiji “postoji velika opasnost da u graničnim delovima zemlje Srbije dođe do mešanja signala domaćih televizija sa televizijama iz susednih zemlja koje su već digitalizovane.”

U tom slučaju će se na tim kanalima praviti smetnje televizijama iz Srbije – rekao je on.

Mirković je istakao da je digitalizacija od izuzetno velikog značaja za medije i stanovništvo u Srbiji. Rok za završetak digitalizacije televizijskog signala u Srbiji je 17. jun 2015. Krajem prošle godine proširena je incijalna mreža, tako da je probnim signalom pokriveno područje sa 75 odsto stanovništva Srbije.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

20.02.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 08:36

Promasena tema

Danasnja konferencija "Kablovski TV operatori i sloboda medija u Srbiji" (http://www.danas.rs/konferencije/ktvmediji.970.html?cId=154) nije imala na dnevnom redu pitanja digitalne terestricke TV radio-difuzne mreze i sluzbe u Srbiji, vec sledeca pitanja (kopiram):

"Da li kablovski TV operatori treba da imaju autonomiju prilikom izbora kanala koji će biti na listi TV programa i kako ta autonomija utiče na slobodu medija? Zašto je davanje prava za emitovanje u kablovskoj TV mreži u evropskim državama nadležnost nezavisnih regulatornih tela, dok je u Srbiji stvar poslovne odluke menadžmenta kablovskih TV operatora? Da li postoje tehnička ograničenja u broju raspoloživih TV kanala na kablovskim TV mrežama i kako razvijene države rešavaju ovaj problem? Pod kojim uslovima kablovski operetori mogu da skinu TV kanal iz svoje ponude i da li ovaj proces otvara mogućnost zloupotrebe različitih političkih i ekonomskih interesa? Da li je status kablovskih TV operatora neophodno sistemski urediti po modelu koji će garantovati slobodu medija, zato što većina građana Srbije gleda televiziju isključivo preko kablovskih TV mreža?"

S obzirom na izjave i reci pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije iznete u gore navedenom tekstu, cini se da je gospodin Saša Mirković u ovom slucaju promasio temu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi