Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mirković: Medijski zakoni uskoro u Briselu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2014.

Izvor: RTV

Mirković: Medijski zakoni uskoro u Briselu

Nacrti zakona o javnom informisanju i o elektronskim medijima uskoro će biti poslati u Brisel na ekspertizu, najavio je danas pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Saša Mirković. Na okruglom stolu "Kablovski TV operatori i sloboda medija u Srbiji", on je istakao da je Nacrt zakona o javnom informisanju, koji je krovni zakon, spreman za slanje stručnjacima EU.

"Taj dokument je preveden i trenutno se radi prateća dokumentacija, tabele usklađenosti. Očekujemo da će narednih dana biti u Briselu", rekao je Mirković.

Dodao je da se Nacrt zakona o elektronskim medijima trenutno usklađuje s mišljenjima iz drugih ministarstava, ističući da je taj tekst u fazi u kojoj se priprema za prevođenje i da treba da počne da se radi tabela usklađenosti.

"Očekujemo da i taj nacrt zakona uskoro krene u Brisel. To znači da ćemo u ovom periodu imati dva zakona koji će biti na analizi u Briselu, što potvrđuje da je i ovaj period tokom predizborne kampanje iskorišćen za reformske procese u Ministarstvu kulture i informisanja", istakao je Mirković.

Treći medijski zakon - o javnim medijskim servisima je, kako je naveo, "u fazi u kojoj samo jedan deo nedostaje, a to je deo koji je izuzetno bitan i tiče se finansiranja javnih servisa".

Prema rečima Mirkovića, u budućnosti je potrebno naći održivi model finansiranja javih servisa.

"Na tom modelu bi trebalo da radi stručna radna grupa u čijem formiranju treba da uzmu učešće Ministarstvo finansija, predstavnici RTV i RTS, Ministarstva kulture i informisanja i razne druge institucije", dodao je Mirković.

On je podsetio da su novi medijski zakoni predviđeni još medijskom strategijom iz septembra 2011.

"Nadamo se da će u dogledno vreme sva tri zakona biti u skupštinskoj proceduri i usvojeni. Ova tri zakona predstavljaju priključak savremenim tokovima i stvaraju bazu za razvoj medija i njihovo bolje funkcionisanje", istakao je Mirković.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

19.02.

2014.

Peca [neregistrovani] u 16:04

Pa zar opet?

Ovaj se ponovo vampiri, dok ministar (Ja imam talenat) ćuti iz sveg glasa.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi