Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Osnovana Fondacija „Tanja Petrović”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 02. 2014.

Autor: I. A. Izvor: Politika

Osnovana Fondacija „Tanja Petrović”

Ustanovljena je i nagrada koja nosi ime naše prerano preminule koleginice, a dodeljivaće se za afirmisanje kulture u medijima. Prvi laureat biće poznat 25. februara. Tatjana Tanja Petrović, osnivač i prvi urednik onlajn izdanja „Politike”, preminula je pre godinu dana. U znak sećanja na našu koleginicu i njen rad, osnovana je Fondacija „Tanja Petrović sa željom da se istaknu i podrže ličnosti koje su izuzetnim zalaganjem doprinele afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

 

Fondaciju su inicirali Tanjini prijatelji, novinari i umetnici koji čine Upravni odbor: Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić, Katarina Španić-Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac.

Nagrada koja nosi Tanjino ime treba da afirmiše sadržaje kulture i umetnosti i novinarsko stvaralaštvo u ovoj oblasti koja je na margini u odnosu na druge teme koje diktira društveno okruženje i medijsko tržište.

O dobitniku prve nagrade odlučivaće žiri koji će se sastojati od članova UO fondacije. Od 2015. žiri će biti petočlani i činiće ga tri člana UO fondacije koji će se smenjivati, jedan umetnik ili novinar i prošlogodišnji laureat.

Nagrada će biti dodeljivana svake godine 28. februara na Tanjin rođendan.

Dugogodišnji novinar, urednik u redakcijama kulture i izdavačkim kućama i sekretar za kulturu Beograda Tatjana Petrović (1967–2013) rođena je u Novom Sadu.

Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti Beogradskog univerziteta. Karijeru je počela na radiju Studio B, krajem osamdesetih radila je kao urednica kulture na Trećem kanalu gde je sarađivala i na projektu Festovizije. Bila je saradnik Bemusa, Bitefa, Festa, Tribine kompozitora, časopisa „Rok”...

Najduže se zadržala na Radiju B92 gde je tokom devedesetih radila kao urednica kulturnog programa. Posle oktobarskih promena, Tanja je četiri godine bila sekretar za kulturu grada Beograda, a zatim i urednica izdavačke kuće „Samizdat B92”.

Od 2006. radila je u „Politici” kao urednik onlajn izdanja našeg lista i pokrenula je i čitanu rubriku „Moj život u inostranstvu”. U „Politici” je znatno doprinela i projektu digitalizovanja arhive našeg lista.

„Sa Tanjom je bilo lako i lepo, milina raditi”, rekao je Branislav Ivanović, iz redakcije našeg onlajn izdanja, opraštajući se od Tanje.

Sa ovim Ivanovićevim stavom mogu da se slože svi koji su radili sa našom Tanjom i od nje učili.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi