Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Temeljna istraga pogibije novinara RTS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 04. 2014.

Izvor: Politika

Temeljna istraga pogibije novinara RTS-a

Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila je juče, povodom petnaeste godišnjice pogibije tehničkog osoblja Televizije Beograd, 23. aprila 1999, da će taj zločin ispitati temeljno i potpuno. Porodice žrtava su već uradile veliki deo posla, prikupivši znatan broj indicija ili dokaza o mogućem žrtvovanju radnika Televizije i o naredbodavcima tog žrtvovanja.

 

Međutim, za razliku od ostala tri slučaja iz delokruga komisije, nadležno tužilaštvo se nije aktivno uključilo u istragu i procesuiranje podnetih dokaza, a s druge strane, nije ni zatvorilo slučaj.

Pažnja komisije, navodi se u saopštenju, u ovom trenutku okrenuta je ka Vojsci i Ministarstvu odbrane, pre svega zato što nije do kraja utvrđena uloga nadležnih službi Ministarstva odbrane SRJ, a postoje indicije da pomenuto ministarstvo raspolaže i izvesnim dokumentima iz kojih proističe da su vojni i državni vrh tadašnje države bili pravovremeno upozoreni na tačan čas napada.

Komisija će se, odmah po formiranju nove vlade Srbije, obratiti ministru odbrane, sa zahtevom za svesrdnu pomoć u istraživanju ovog slučaja.

Zatraženi su i odgovori od NATO-a o tome ko je doneo odluku o gađanju medijske kuće za koju je bilo evidentno da nije evakuisana i da u njoj rade civili, da je to jedinstven slučaj u istoriji da je gađan jedan medij sa takvim posledicama, žrtvama i razaranjima. Da li su predstavnici ove alijanse i na koji način upozorili vlasti Jugoslavije da će zgrada RTS-a biti gađana?

Zatraženi su i podaci o komunikacijama iz tog perioda koji bi mogli ukazati na to ko je sve odgovoran za žrtve, navodi se u saopštenju komisije, koja će se angažovati i na promeni stavova o ovom događaju i u svetskim okvirima, a povodom zaključka organizacija Amnesti internešenel da je reč o ratnom zločinu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi