Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Janković: Digitalna tehnologija i pre roka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 04. 2014.

Izvor: Tanjug, RTV

Janković: Digitalna tehnologija i pre roka

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) Milan Janković izrazio je danas u Cavtatu očekivanje da bi proces prelaska sa analogne na digitalnu tehnologiju mogao da se dogodi u Srbiji ranije nego što je rokovima predviđeno.

 

Učestvujući na regionalnoj konferenciji o telekomunikacijama, medijima i tehnologiji "Telekom Arena 2014", on je napomenuo da će Ratel do kraja idućeg meseca obaviti konsultacije i staviti na raspolaganje plan raspodele za digitalnu dividendu. Tako bi bio spreman da, ako država odluči, i ove godine započne taj proces, i do kraja godine sprovede javno nadmetanje za korišćenje digitalnih frekvencija.

Janković je rekao da je krajnji rok za prelazak sredina juna 2015. godine, ali da očekuje da će to uslediti ranije.

Govoreći o aktualnom stanju u Srbiji on je objasnio da su prošla dva regulatorna okvira i da je zakon o elektronskim komunikacijama usaglašen, i da očekuje da će u narednom periodu, s obzirom na to da ćemo imati prvi skrining sa EU, dobiti nova uputstva.

Janković je izrazio zadovoljstvo što Ratel, iako je Srbija samo kandidat za pristupanje EU, već sada ima mogućnost da učestvuje u telu evropskih regulatora, što, kako je naglasio, u mnogome pomaže u donošenju odluka koje predstoje i po pitanju informisanosti i aktivnostima.

"Mi smo sve što je trebalo da se implementira trenutnim zakonom uradili tako da operateri imaju predvidivo poslovanje", poručio je on.

Janković je ukazao da se u Srbiji, sa 7,2 miliona stanovnika, ostvaruje 1,55 milijardi evra prihoda od svih telekomunikacionih servisa, što je oko pet odsto bruto-domaćeg proizvoda zemlje.

Investicije u toj oblasti, kako je podsetio, iznose godišnje između 200 i 300 evra, i do sada je u sektoru telekomunikacija bilo tri najveće investicije.

Sektor je relativno stabilan, bez obzira na sve mere koje su bile, istakao je Janković.

Govoreći o raznim oblastima telekomunikacije on je rekao da fiksna telefonija ima penetraciju od više od 42 odsto, a kada je reč o mobilnoj mrežu penetracija iznosi čak 130 odsto, uz povećanje broja postpejd korisnika.

Janković je dalje naveo da u kablovskom sistemu postoji veliki broj operatera, i izrazio nadu da će digitalizacija doneti ukrupnjavanje.

"Specifičnost radiodifuzije u Srbiji je da imamo preko 110 televizijskih i oko 300 radio stanica. Tako da je to nešto što će digitalizacija pospešiti da se broj smanji, da se konsoliduju jer tako nešto nema nigde sem u Srbiji", ocenio je on.

Direktor Agencije za elektronske komunikacije (AEK) Makedonije Robert Ordanoski istakao je da je u toj zemlji, u oblasti mobilne telefonije, izražen sezonski efekat, te da svakog trećeg kvartala, kada dosta ljudi iz dijaspore dolazi u zemlju, biva zabeleženo najveće korišćenje mobilne telefonije.

On je preneo da u toj zemlji ima tri operatera i 2,3 miliona mobilnih uređaja, a 2,0 miliona stanovnika.

Mobilni promet još raste u Makedoniji, podvukao je Ordanski.

On je rekao da je AEK rešila, nakon solucije problema u mobilnom segmentu, da se posveti fiksnom internetu.

Takođe je ukazao da je prošlog meseca donet zakon za elektronske komunikacije u koji su unete preporuke Evropske komisije, tako da je Agencija dobila veće ingerencije u dodeli frekvencija, i biće mesto na kome se sva pitanja mogu rešiti.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

30.04.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 10:55

Komentar i odgovor

Moj prehodni komentar direktor RATEL-a dr Milan Jakovic komentarisao je sledeci recima:

"Postovani gosp. Popovicu,

Nacin koriscenja opsega DD1 je definisan Strategijom razvoja elektronskih komunikacije koju je usvojila Vlada RS, a postupak donosenja Planova raspodele je definaisan clanom 84 ZEKa.

S postovanjem,

Dr Milan Jankovic "

Ja sam mu odgovorio sledecim recima:

"Postovani gospodine Jankovicu,

Strategijom razvoja Vlada utvrđuje stanje u oblasti iz nadležnosti Republike Srbije i mere koje treba preduzeti za njen razvoj (clan 45. stav 1, Zakona o Vladi), dok se zakonom - pisanim opštim pravnim aktom slabije pravne snage od Ustava, koji donosi Narodna skupština, po posebnom postupku - uređuju, posle Ustava, najvažniji društveni odnosi (Pojmovnik Narodne skupštine).

Kao sto znate relevantne odrednice Strategije razvoja elektronskih komunikacija u Republici Srbiji od 2010. do 2020. godine nalaze se u tac. 4.4. i 4.5. Da li su te odrednice odgovarajuca zamena za odredbe clana 104. st. 7. i 8. ZEK-a - pitanje je za dobrog pravnika? U toku Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama niste predlozili brisanje pomenutih odredbi ZEK-a. Zasto?

Iskreno,
Dejan Popovic

Begrad, 30. april 2014."

Odgovori
uto

29.04.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 15:02

Prvo skoči pa reci hop: IMT sistem


Prema clanu 104. stav 6. Zakon o elektronskim komunikacijama (ZEK) najkasnije do okončanja procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa Vlada, na predlog Ministarstva, a u saradnji sa pokrajinskim organom nadležnim za poslove elektronskih komunikacija, utvrđuje način korišćenja preostalog opsega radio-frekvencija namenjenih zemaljskoj digitalnoj radiodifuziji, kao i pružanju širokopojasnih servisa (digitalna dividenda).

Po stavu 7. ovog clana, u postupku pripreme predloga akta iz stava 6. ovog člana, Ministarstvo je dužno da sprovede javnu konsultaciju u trajanju od najmanje 30 dana.

Medjutim, umesto da Ministarstvo, u skladu sa ZEK-om, zapocne sa sprovodjenjem javnih konsultacija o utvrđuje način korišćenja preostalog opsega radio-frekvencija namenjenih zemaljskoj digitalnoj radiodifuziji, kao i pružanju širokopojasnih servisa (digitalna dividenda), taj posao umesto njega zapocinje RATEL i na svojoj internet stranici objavljuje: Javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o utvrđivanju plana raspodele radio-frekvencija za IMT sisteme za pružanje javne elektronske komunikacione usluge u frekvencijskim opsezima 791-821/832-862 MHz (29.04.2014).

Umesto Vlade predvidjeno je da ovaj akt (pravilnik) donese MInistarstvo!

P. S. - IMT (medjunarodni mobilni telekomunikacioni) sistem nije isto sto i bezicni sirokopojasni komunikacioni sistem.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi