Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čekajući RRA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 04. 2014.

Autor: S. Kovačević Izvor: Dnevnik

Čekajući RRA

Valja čekati odluku Republičke radiodifuzne agencije o četiri TV kuće koje su emitovale emisije s Kristijanom Golubovićem.

Strpljivo, jer RRA u poslednje vreme teško donosi odluke. Glasovi podeljeni, poneki uzdržan ili katkad odlučivanje odloži visoka temeratura i grip pa sve ume i da se otegne. Ovog puta, podstaknuti burnim reagovanjem javnosti zbog učestalog gostovanja osuđivanog TV lica kod nacionalnih emitera i njegovog uticaja na mlade, složili su se da slučaj ispitaju.

Dok se to klupko odmotava, nije teško ni nelogično zapitati se i o drugim uzorima mladih. Onim vodiljama s ove strane zakona, dok se ne pokaže drugačije.

TV ih je prepun. Ko je zvezda mladoj vojvođanskoj partijskoj funkcionerki koja misli da Ustavni sud Srbije treba kamenovati a sudijske toge „malo spaliti“, kako je napisala na „Fejsbuku“? Ko su oni koji su to prećutali, a iza kojih je samo nekoliko dana ranije država stala u osudi organizacije „Naši“ jer je na „Njihovom“ sajtu osvanuo spisak glumaca, pisaca, novinara i drugih „srbomrzaca“?

Kad je Ustavni sud pre dve godine osporio deo Zakona o nadležnostima Vojvodine, nije bilo televizije s nacionalnom frekvencijom, uključujući javni medijski servis i svu štampu, koja nije prenela mišljenje pokrajinskog premijera Bojana Pajtića da je reč o političkoj odluci i da nas taj sud „bruka“ pred međunarodnom javnošću. Sve je u redu, reklo bi se, sloboda mišljenja.

Statistika se uči, pa se može i izračunati kolika je verovatnoća da ta odluka Ustavnog suda na koju se čekalo godinama stiže u istom danu kada se formira još jedna Pajtićeva vlada, treća po redu, ovog puta na drugačijoj političkoj sceni Srbije. Čini se da će „lekcija“ o brukanju tek moći da se uči tamo gde profesori i mediji neće biti samo partijski navijači.

Sve je u redu i kad političke partije uče svoj podmladak o demokratskim i civilizacijskim vrednostima koje zastupaju. Mlada „Fejsbuk Vojvođanka“ tako, po stupanju na svoju prvu partijsku dužnost, obećava da će sredstva biti nova, ali da će vrednosti ostati iste. Prikladne reči uputio je tom prilikom i predsednik LSV-a Nenad Čanak. Tu već dolazimo do toga da ni sredstva nisu nova i da se „vrednosti“ umeju svesti na kafanski obračun pesnicama i ispade u kojima se uništava novinarska imovina...

U društvu gde su nezaposleni i siromašni, mladi će s političkim stavovima i obećanjima o boljem životu morati da se izbore. U demokratiji, kažu, najbolji put za to upravo su izbori. Ali ko za njih treba da digne glas i „preturi“ državu, kad portal „Autonomija“ tekstove o Ustavu Srbije ilustruje plavom knjigom po kojoj se sliva krv? Čija je to krv? Teško je poverovati u to da je vojvođanska. Uzori im sugerišu da je ona neke druge boje, identiteta i cene za koju se treba boriti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi