Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nemački novinari u poseti Vojvodini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 04. 2014.

Izvor: Tanjug, Beta, RTV

Nemački novinari u poseti Vojvodini

Šesnaest novinara iz udruženja "Berlinski novinarski klub" razgovaralo je danas u Novom Sadu sa predstavnicima Vlade i Skupštine Vojvodine, VIP fonda, kao i nemačkih kompanija koje posluju u Vojvodini.

Sa novinarima radija Dojče Vele, Frankfrurter Algemajne Cajtung, Berliner Cajtung i drugih medija, razgovarali su predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, poslanici Skupštine Vojvodine Robert Kolar, Šandor Egereši i Stevica Nazarčić, kao i direktorka VIP fonda Emilija Stefanović.

Direktorka VIP Fonda upoznala je nemačke novinare sa činjenicom da je Nemačka najveća zemlja po visini investicija u Vojvodini i da su do sada, prema podacima tog fonda, nemačke kompanije uložile gotovo milijardu evra, a zapošljavaju više od 11.200 radnika.

Stefanović je naglasila da su sektori u koji su do sada najviše ulagale nemačke kompanije automobilska industrije, metalsko - mašinski sektor, farmaceutska industrija, kao i prehrambena industrija, saopštio je VIP Fond.

Predstavnici nemačkih medija imali su priliku da čuju i iskustva nemačkih kompanija Fresenius Medical Care, Siemens i Draexlmaier.

Direktor Freseniusa Vojislav Bugarski rekao je da ova kompanija u Vršcu trenutno zapošljava oko 600 radnika, kao i da radovi na izgradnji nove proizvodne hale u Tehnološkom parku u Vršcu teku po planu.

On je naglasio da ova investicija ima veliku podršku Vlade Vojvodine i VIP  fonda, da je do sada završeno 85 odsto radova i da bi, kao što je i planirano, hala veličine preko 15.000 kvadratnih metara trebalo da bude u funkciji u novembru ove godine.

Menadžerka komunikacija u kompaniji Siemens Jovana Žuržin navela je da ova kompanija trenutno zapošljava 1.150 ljudi, od kojih 1.000 radi u fabrici vetroparkova u Subotici.

Ona je rekla da je ova kompanija u prethodnoj fiskalnoj godini imala ukupne prihode u iznosu od 68 miliona evra, a da je ukupan iznos novih porudžbina iznosio 82 miliona evra.

Vrednost proizvodnje u fabrici vetrogeneratora u Subotici za fiskalnu 2013. godinu iznosio je 160 miliona evra i u potpunosti je namenjen izvozu, navodi se u saopštenju.

Nemačke investicije u Vojvodini blizu milijardu evra

Direktorica Fonda za podršku investicijama Vojvodine (VIP fond) Emilija Stefanović izjavila je danas da su nemačke kompanije u Vojvodinu uložile blizu milijardu evra i zapošljavaju više od 11.200 radnika.

Stefanović je u razgovoru sa delegacijom Berlinskog novinarskog kluba kazala da je Nemačka najveći investitor u Vojvodini i dodala da su nemačke kompanije do sada najviše ulagale u sektore automobilske industrije, zatim u metalsko-mašinski sektor, farmaceutsku i prehrambenu industriju.

Direktor kompanije Fresenius medikal ker iz Vršca Vojislav Bugarski rekao je da ova kompanija trenutno zapošljava oko 600 radnika, kao i da radovi na izgradnji nove proizvodne hale u Tehnološkom parku u Vršcu teku po planu.

On je naglasio da ova investicija ima veliku podršku Vlade Vojvodine i VIP fonda, da je do sada završeno 85 odsto radova i da bi, kao što je i planirano, hala veličine preko 15.000 kvadratnih metara trebalo da bude u funkciji u novembru ove godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi