Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo Timoti Džon Bajford
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 05. 2014.

Autor: T. Nježić Izvor: RTS

Preminuo Timoti Džon Bajford

Timoti Džon Bajford, reditelj, pisac, fotograf i profesor engleskog jezika preminuo je posle duže i teške bolesti u 73. godini života. Timoti Džon Bajford ostaće upamćen kao Englez koji je napravio najbolje TV serije za decu na prostoru bivše Jugoslavije - "Neven", "Poletarac", "Babino unuče", "Metla bez drške", "Nedeljni zabavnik", "Tragom ptice Dodo", "Notna svaštara"... Rođen je u Solsberiju u Velikoj Britaniji gde se i školovao. Dvogodišnje pozorišne studije završio je u Londonu, sa zvanjem teatarkog inspicijenta, radio je u pozorištima Londona, na Vestendu.

 

Televizijskim radom počeo je da se bavi na Bi-Bi-Siju. Režirao je priloge i samostalne radove u dečjoj redakciji, gde je režirao s uspehom filmske inserte za serijski program.

Na Bi-Bi-Siju je ostao do 1971. godine kada je došao u TV Beograd, radeći koprodukciju s dramaturgom Milom Stanojević.

Radio je serije za Dečju redakciju, Zabavni program i Školsku redakciju.

Dobio je više priznanja za svoj rad, a Međunarodni centar književnosti za decu "Zmajeve dečje igre" dodelio mu je povelju za sveukupno stvaralaštvo i bezgraničnu odanost detinjstvu.

Od 2011. godine bio je savetnik u Redakciji dečjeg i školskog programa Radio-televizije Srbije, a prema njegovom konceptu snima se emisija "Plava ptica".

RTS i Studio B zajedno su snimili film "Pitam se, pitam ko je Timoti Džon Bajford" čiji je autor Velja Pavlović.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić uputio je telegram saučešća porodici Timotija Džona Bajforda.

"Primite moje iskreno saučešće povodom smrti, scenariste i režisera najlepših dečjih serija. 'Neven', 'Poletarac' i 'Babino unuče' su promovisali vrednosti na kojima su stasavale generacije. Sa Radio-televizijom Beograd pokazao je da televizija ipak ima obrazovni, zabavni i kulturni uticaj prijemčiv najmlađima. Osećam lični i kolektivni gubitak zbog odlaska čoveka koji je obeležio naša detinjstva", navodi u telegramu ministar Verbić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi