Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kirbi: Novac veliki problem medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 05. 2014.

Izvor: Beta, B92

Kirbi: Novac veliki problem medija

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi kaže da je usvajanje medijskih zakona važno, ali da to neće rešiti sve probleme medija u našoj zemlji.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dodelilo je na svečanosti na Fakultetu dramskih umetnosti nagrade za istraživačko novinarstvo, a novčani iznos nagrada od po 1.200 dolara obezbedila je Ambasada SAD u Srbiji.

Ambasador Kirbi rekao je da mediji moraju biti proaktivni i energičniji, a ne samo da prenose reči političara. 

"Drago mi je da je set medijskih zakona proučen i u Briselu i da premijer Aleksandar Vučić želi da ti zakoni što pre budu usvojeni u parlamentu. Zakoni su važni, ali oni neće rešiti najveći izazov za medije - nedostatak novca, a potraga za novcem vodi do problema nezavisnosti, zauzimanja snažnijeg stava i cenzure", rekao je Kirbi. 

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović izjavio je da je istraživačko novinarstvo mera slobode u Srbiji i pokazatelj demokratičnosti društva. 

Obradović se usprotivio tabloidizaciji medija i čitavog društva, jer to potkopava profesiju i ugrožava demokratiju. 

Predsednik NUNS-a je naveo da, nasuprot onima koji hapse i presuđuju u medijima, stoje istraživački novinari koji pokazuju da je novinarstvo više od povlađivanja najnižim nagonima i senzacionalizmu. 

U kategoriji TV i radio-prilog nagrađene su novinarke TV mreže Vesna Radojević i Anđela Milivojević za prilog o hiljadama prevarenih građana za stanove u beogradskom naselju "Filmski grad". 

U kategoriji za najbolji istraživački tekst objavljen na onlajn medijima nagrađeni su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Dragana Pećo, Dino Jahić i Jasna Fetahović za tekst "Plaćena međunarodna priznanja za kićenje na domaćem terenu". 

Za najbolji istraživački tekst objavljen u štampanim medijima nagrađeni su novinari BIRN-a Aleksandar Đorđević i Slobodan Georgiev za tekst "Marketinške zvezde na političkom polju", objavljen u nedeljniku Vreme. 

O nagradama je odlučivao žiri čiji su članovi bili novinari Milorad Milovanović, Saša Leković, Ivan Angelovski i Branko Čečen. 

U užem izboru bilo je 39 novinara sa više od 50 priloga. 

NUNS-ova godišnja nagrada dodeljuje se povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija i ove godine dodeljena je deveti put.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi