Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zbog čega je smenjen urednik deska „Večernjih novosti”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 05. 2014.

Autor: M. G. Izvor: Politika

Zbog čega je smenjen urednik deska „Večernjih novosti”

Srđan Škoro na RTS kritikovao vladu na dan njenog osnivanja posle čega je SNS napao javni servis a Vučić kritikovao partijske aktiviste

Šef deska „Večernjih novosti” Srđan Škoro, koji je široj javnosti postao poznat posle nastupa na RTSu na dan formiranja nove vlade, tokom kojeg se kritički osvrnuo na kabinet Aleksandra Vučića, a posle čega se SNS oglasio saopštenjem u kojem je kritikovala javni servis, juče je smenjen odlukom Ratka Dmitrovića, generalnog direktora i glavnog urednika Kompanije „Novosti”.

Odluka je Škoru saopštena usmeno „u četiri oka”, a pisano rešenje treba da mu bude uručeno od ponedeljka. Iza smenjenog urednika je tridesetogodišnja karijera u novinarstvu - u ovom dnevnom listu bio je urednik crne hronike, nedeljne i dopisničke rubrike, a bio je i glavni i odgovorni urednik „Revije 92”.

Dmitrović se oglasio saopštenjem u kojem je naveo: „Zlonamerna je, podmetačka, pomalo prljava tvrdnja da je Škoro smenjen zbog gostovanja u 'Jutarnjem programu' RTSa, iz razloga što to nema veze sa istinom.”

- Pre godinu dana, kad sam došao na čelo „Večernjih novosti”, postavio sam Škora za šefa deska. Za vreme koje je od tada prošlo Škoro nije pružio ono što sam od njega očekivao - naveo je Dmitrović i dodao da se slaže sa većim delom onog što je Škoro rekao gostujući na RTSu.

- Jedina moja zamerka je, a to sam kazao i samom Škoru, što je to bilo nekoliko sati uoči formiranja Vlade Srbije. Tajming nije bio idealan - ukazao je Dmitrović. Škoro, međutim, kaže da mu Dmitrović tokom zajedničkog rada 15 meseci pre smene nijednom, ni javno, ni nasamo, nije rekao da nije zadovoljan njegovim radom. Kada se podigla medijska prašina oko njegovog nastupa na RTSu, glavni urednik je, kaže Škoro, konstatovao da „Večernje novosti” nisu opoziciona novina i da šef deska ne može tako da nastupa.

- Dmitrović i informativna služba SNS svojim bahatim saopštenjem učinili su me poznatim, hiljade ljudi me podržava na društvenim mrežama. Očigledno je da su potcenili javnost i novinarsku profesiju koja, ipak, nije u blatu. Sloboda mišljenja i izražavanja nisu zabranjeni - kaže Škoro koji će sutra biti gost Olje Bećković u emisiji „Utisak nedelje” na TV B92.

U nastupu na RTSu, gde je gostovao u jutarnjem pregledu štampe, za novu vladu rekao je da to nije ono što se od Srbije očekivalo u ovom trenutku, jer je prvi put premijer mogao da bira koga hoće.

Između ostalog naveo da nije dobro što smo stvorili društvo gde se za svaku sitnicu ide kod budućeg premijera. Vučić je u intervjuu za „Nedeljnik” rekao da je bio „vrlo glupo izabran dan” za objavljivanje saopštenja SNSa i da je o tome razgovarao sa zaposlenima u informativnoj službi partije koju vodi.

„Na dan kada sam ja davao ekspoze bilo je besmisleno da se izdaje bilo kakvo saopštenje”, rekao je Vučić. Nezavisno udruženje novinara Srbije juče je izrazilo zabrinutost zbog smene Škora.

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

13.05.

2014.

anonymous ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ [neregistrovani] u 14:21

Re:Нисам гласао

Ви који сте гласали за СНС, јесте ли ово хтели?

Odgovori
uto

13.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 14:17

враћамо се у деведесете

Има нас који нисмо заборавили деведесете када је Вучић био министар за информисање, када је слобода медија била угушена и подређена само режиму Слободана Милошевића. Бојим се да сада не буде горе, Премијер заводи мере које имају за сврху да застраше људе као да се овајнарод не сећа њиховог радикалског лица. Диктатура је на видику.

Odgovori
ned

11.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 21:41

sramota

Dmitrovic je zadnjim potezom davanja otkaza uredniku Deska upisao sebe u istoriju supozitorijskih urednika. Gde ce vam dusa?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi