Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Opozicija i mediji, dim na vodi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 05. 2014.

Autor: Đoko Kesić Izvor: Naše novine

Opozicija i mediji, dim na vodi

Šta radi danas Vlada premijera Vučića? Može da radi šta hoće, nema ko da je kontroliše, osim ON (Vučić) sam. Da li je to dobro? Nije nikako, ni za Srbiju, ni za Vladu, niti za Vučića...

Navedene teze svakako su pogrešne, ne komuniciraju sa stvarnošću, što apsolutno ne znači da se Vučićev kabinet u dogledno vreme neće suočiti sa sličnim problemima. Oni s dužim pamćenjem reći će da su sličnu priču više puta videli u našoj prošlosti i da je važno tu opasnost na vreme prepoznati?

Dežurni analitičari kažu da Vladu kontroliše parlament, što je udžbenički tačno. Međutim, u zapadnoevropskoj političkoj praksi stoji da dobru vlast čine dva nezaobilazna elementa: snažna opozicija i objektivna štampa! Prepoznajete li jedno ili drugo u Srbiji danas? Čisto sumnjam!

Premijer Vučić je prvomajski najavio da će radno vreme državne administracije počinjati u 7.30 i da će Vlada uvesti žestoke restrikcije na korišćenje službenih automobila! Obe mere u delu javnosti izazvale su podsmeh i komentare da to „miriše na radikalski populizam“.

Možda će neko pomisliti da sam Vučićev advokat ili dužnik, nisam ničiji, ali pitam zbog čega ove mere ne bismo gledali kao pokušaj da se upristoji i disciplinuje državna administracija. A ovo sa službenim automobilima, to je tek onaj nušićevski sarkazam, sramotna parafraza suštine našeg političkog života.

Apsolutno ličimo na ministrovu sekretaricu (samo da se depiliram), koja ima svog vozača i službeni „audi“.

Na ovom stupcu sam već pisao, verujem u dobru nameru Aleksandra Vučića, njegovu energiju i želju da unapredi Srbiju. Ponoviću, njegovoj vladi treba pomoći, jer iskreno strahujem da Srbija neće imati priliku za popravni ispit. U protivnom, Srbi će imati radnu obavezu da svakodnevno idu na birališta. Dobro je što je juče konsultovao privrednike o valjanosti novih ekonomskih mera. Poštujem što je na tu sesiju pozvao i Miroslava Miškovića.

Ali vratimo se osnovnoj tezi ovog teksta, o korektorima vlasti i opozicije. Vlast je kvarljiva roba i nju kontroliše snažna opozicija. I vlast i opoziciju kontroliši objektivni i državotvorni mediji. S opozicijom sve se nažalost završilo po onoj narodnoj „pojeo vuk magarca“. Njoj je Boris Tadić poodavno navukao omču na vrat. Bilo bi neprirodno da to sad Vučić popravlja.

A šta danas čine mediji i koja je njihova uloga u Srbiji. S bolom u duši priznajem da je njihova funkcija daleko od one izvorne i nije prirodno da to vlast menja. Dugo su već mediji u Srbiji skutonoše vlasti, od Broza do danas, i žive u prostorijama za poslugu. Zaboravimo Broza, ali setite se Miloševića, petooktobarskih „mitskih“ likova. Uostalom B. Tadić je u našim medijima 12 godina imao tretman maharadže di radže Bir Bikrama.

Mediji i vlast su prirodni „neprijatelji“. Mediji bi svaku pa i ovu vlast morali podsećati da lovorike pobede imaju i trnje. To se neće dogoditi. Sporedna slika: Tek što je Vučić oformio svoj kabinet, deo medija tvrdi da je taj njegov početak loš, drugi da je sjajan. Posle petnaest dana rada Vlade svakako nije vreme da joj se meri rep, nema mesta ni kritici ni pohvalama.

Naša medijska bašta odavno je zarasla u korov, većina novinara u Srbiji pobegla je iz komunalnih preduzeća - gradske čistoće, vodovoda i kanalizacije. Soba za poslugu je i prepuna, stoje prigovori da su mediji oboleli od autocenzure, može se to zvati i umiljatijim sinonimom npr. „čankolizalaštvo“. Ima li vlast udela u ovoj raboti? Nemam dokaza, mada i u mnogo uređenijim društvima vlast sve čini da smiri medije, pa otuda čvrsto verujem da nezavisno novinarstvo u svetu i ne postoji.

Ima li leka ovoj boljci? Medijske slobode svakodnevno se osvajaju, to bi bilo dobro za svaku pa i ovu vlast. To je borba neprestana, proces koji će trajati dok postoje društvene zajednice makar se vratile u neolit. To samo potvrđuje našu bojazan s početka ove priče.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi