Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rok za izlazak iz medija i dalje važi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 05. 2014.

Izvor: Dnevnik, FoNet

Rok za izlazak iz medija i dalje važi

Pomoćnik ministra kulture i informisanja zadužen za medije Saša Mirković smatra da bi bilo logično da novim medijskim zakonodavstvom svi mediji u Srbiji u dogledno vreme „imaju istovetnu startnu poziciju na tržištu”, i navodi da je kraj godine, za sada, i dalje važeći rok za izlazak države iz vlasništva u medijima.

 – Kao što je nedavno rekao ministar Ivan Tasovac, očekujemo da tokom jula u skupštinsku proceduru uđe set medijskih zakona, koji bi definisao novu zakonsku regulativu – naglasio je Mirković.Teško je reći konkretan datum usvajanja zakona, ali Mirković očekuje da se to dogodi u drugoj polovini ove godine, „preciznije, u mesecima koji su pred nama”.– Trudićemo se da maksimalno ubrzamo taj proces jer nam je svima u interesu da se ti zakoni što pre usvoje – istakao je Mirković.

 On je naveo da su nacrti zakona o javnom informisanju i o elektronskim medijima poslati u Brisel, radi pribavljanja mišljenja Evropske komisije, i očekuje da u junu bude okončan dijalog s Evropskom unijom o ta dva zakona. Što se tiče zakona o javnim servisima, Mirković objašnjava da je on u pripremi i da će i nacrt tog zakona uskoro krenuti put Brisela.

 – Mi smo u konstantnom dijalogu s Evropskom komisijom i svaku priliku, kada sam u Briselu i kada su gosti iz Evropske komisije u Beogradu, koristimo da razgovaramo na tu temu – precizirao je Mirković.

 Po njegovim rečima, nacrti zakona o javnom informisanju i o elektronskim medijima se razmatraju u Briselu radi usklađivanja s rešenjima koja važe u EU.

 – Po formiranju nove Vlade, ponovo postoji obaveza da se nacrti pošalju zainteresovanim ministarstvima i čim se taj proces okonča, nadamo se da će ti zakoni ići pred odbore Vlade, a zatim u skupštinsku proceduru – rekao je Mirković.

 Da li će zakoni o informisanju i o elektronskim medijima „sačekati zakon o javnim servisima, u ovom trenutku je rano govoriti”.

 – Očekujemo da uskoro i zakon o javnim servisima krene put Brisela i, u zavisnosti od brzine kojom dobijemo komentare, procenićemo šta je najbolje – objasnio je Mirković.

 Na pitanje da li će biti menjani rokovi za izlazak države iz vlasništva u medijima, s obzirom na to da je prvobitno bilo planirano da to bude do kraja ove godine, Mirković je napomenuo da je to i dalje važeći rok i da je on naveden i u Nacrtu zakona o javnom informisanju koji se nalazi na sajtu Ministarstva kulture i informisanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi