Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šta smeš da pišeš na društvenim mrežama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 05. 2014.

Autor: Z. Đorđević Izvor: Blic onlajn

Šta smeš da pišeš na društvenim mrežama

Cenzura je neustavna, a pravo slobode mišljenja i izražavanja je zagarantovano, poručio je juče zaštitnik građana.

 

Saša Janković, zaštitnik građana, izrazio je u saopštenju zabrinutost „zbog sve češćih saznanja da se pojedine informacije i kritike povlače iz javno dostupnih sredstava i­­nfo­­rmisanja i informacionog prostora“, kao i „činjenice da građani bivaju pozvani na informativne razgovore zbog navodnog širenja panike koju nikad niko nije primetio, utvrdio, ni zabeležio njene posledice”.

Janković u saopštenju ističe da svako ima slobodu da bude kritičan, da bude kritizer, da bude optimista i pesimista, da veruje ili ne veruje, da podržava ili osporava, da nipodaštava, veliča ili bude ravnodušan, da ćuti ili govori i da stavove i ideje slobodno i javno traži, prima, daje, razmenjuje i širi.

 

On upozorava državne organe da su “dužni, ne samo da se sami uzdrže od mešanja u tu slobodu već moraju da je štite od napada sa bilo koje strane i da podstiču njeno ostvarivanje”. Ombudsman objašnjava da se sloboda izražavanja može ograničiti samo u zakonom propisanom postupku.


Pokret Udruženi građani za Srbiju, organizacije civilnog društva i pojedinci u Srbiji, objavili su juče “apel protiv cenzure u Srbiji”. Prema navodima iz pisma, koje prenosi Pokret, dok građani pomažu unesrećenima iz poplavljenih i ugroženih područja, “vlast troši vreme i energiju na kršenje slobode izražavanja, napadajući i gaseći internet stranice koje pozivaju na odgovornost”.

 

Besplatna pravna pomoć
Oni koji dobiju poziv za informativni razgovor u MUP zbog, navodnog, širenja panike u vreme vanredne situacije preko društvenih mreža mogu da se obrate Pravnoj službi NUNS za pomoć. Pravni saveti se mogu dobiti putem mejla pravnapomoc@nuns.rs, i telefonom, na broj 011/3343-255.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

27.05.

2014.

Dragana Janković [neregistrovani] u 11:34

Shvatili da im ništa ne može !

Gospodin Janković vrlo realno i kritički govori o mnogim temama i sa svojim saradnicima u pravom smislu reči predstavlja zaštitnika građana.Međutim,sve više institucija svesni njegove nemoći da zakonski reaguje na kršenje osnovnih prava nas građana jednostavno se oglušuje o reči i postupanja ove takođe institucije,a Zaštitnik građana Republike Srbije jeste institucija ! Još pre dve godine smo upozorili da će toga biti sve više jer su tada dozvolili da jedna osnovna škola iz Niša prvo odbije da postupa po nalogu Zaštitnik građana Republike Srbije i to u dva navrata a nakon toga treći put jednostavno nisu hteli ni da odgovore Zaštitniku građana Republike Srbije,čime su ga najblaže rečeno omalovažili i poslali drugima jasnu poruku da im ništa ne može.
Dragana,Aleksina mama

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi