Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Srbiji nema cenzure, kaže premijer!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 06. 2014.

Autor: Tihomir Trišić Izvor: Akter

U Srbiji nema cenzure, kaže premijer!

Izgleda da premijer i ja imamo različite percepcije u vezi sa stanjem medijskih sloboda u Srbiji. I ne samo u vezi sa tim.

 

O poplavama sam u prošloj kolumni „Narod se vodi mozgom, ne propagandom“ rekao šta sam imao da kažem. Premijeru se to nije dopalo. O pitanju odgovornosti pojedinaca iz vlasti za razmere katastrofe izazvane poplavama redakcija „Aktera“ je tekstovima poput „Gradonačelniče Mali, sram Vas bilo“, „Tomislave, da li si normalan?“, „Državni vrh ćuti o broju nestalih u poplavama“ više nego jasno zauzela stav o tom važnom pitanju.

Dakle, mi se ne damo cenzurisati. Ne bojimo se političara, pa ni Aleksandra Vučića. Baš zbog tog razloga prošlog ponedeljka u znak protesta nije izašao nedeljnik „Akter“, a u ime solidarnosti sa onim pojedincima, blogerima, medijima koje strukture vlasti „uspešno“ gone u autocenzuru, cenzuru, a neke građane, imali smo prilike videti, gone i u pritvor zbog navodnog širenja „panike“ na društvenim mrežama, a u vezi sa poplavama. Da nije tragično, bilo bi komično.

Ono što me je začudilo protekle nedelje jeste premijerov oštar ton u obraćanju OEBS-u, zbog saopštenja te organizacije koja je apelovala na srpsku vlast i izrazila zabrinutost zbog ugrožavanja medijskih sloboda u Srbiji.

Ono što me je zaprepastilo jeste izjava premijera da je sve to deo međunarodne zavere uperene protiv njega, tvrdeći da u Srbiji nema ugrožavanja medijskih sloboda, i pritom zahtevajući od OEBS-a da mu dostave dokaze za iznete tvrdnje.

Evo, ja ću ovom prilikom premijeru da izložim nekoliko alarmantnih činjenica o rasprostranjenoj autocenzuri i cenzuri u Srbiji, kako ne bi svojim tonom i načinom komunikacije sa OEBS-om dovodio ni sebe lično ni Srbiju u nepovoljan i štetan položaj.

Da krenem od zavera, kad ih je premijer već spomenuo:

a) Da li je ijedan ozbiljan medij u Srbiji objavio da je general Milović, načelnik UKP u MUP-u Srbije, poslednjih nedelja izložen intenzivnom političko-medijskom napadu, u kojem s jedne strane učestvuje narko-diler Darko Šarić, a u sadejstvu sa njim i trojica visoko pozicioniranih funkcionera SNS-a koji žele Milovića da smene? Nije li to alarmantna sprega od značaja za nacionalnu bezbednost, i informacija od prvorazrednog medijskog značaja? Pa zašto je nijedan veliki medij ne objavljuje?

b) Da li je možda zavera i to što su proteklog meseca godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo, koju dodeljuje NUNS u saradnji sa ambasadom SAD, dobili autori BIRN-a za istraživanje o premijerovom kumu Goranu Veselinoviću, naprasnom marketing magu i brzorastućem milioneru, koji uz pomoć Srđana Šapera kontroliše značajan deo oglašivačkog tržišta Srbije, što predstavlja, prema zaključcima tog istraživanja, osnovnu ekonomsku polugu za pritisak na medije. Zašto nijedan medij nije objavio tako atraktivno i nagrađeno istraživanje? Zato što u Srbiji cvetaju medijske slobode, je li?

c) Zašto nijedan medij u Srbiji nije postavio pitanje Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću zašto su tajno otputovali u Moskvu odmah posle održanih izbora, i ima li to veze sa sastavom Vlade koja je potom formirana, kao i angažovanjem pojedinih „domaćih“ firmi na izgradnji deonice gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju? Zašto nijedan srpski medij nije toliko znatiželjan? Možda zato što u Srbiji nema cenzure i što pršte medijske slobode?

I da ne nabrajam dalje. Nije poenta u nabrajanju, iako bih niz mogao da učinim daleko dužim. Poenta je da su u Srbiji medijske slobode na niskom nivou, a autocenzura i cenzura široko rasprostranjene pojave, dok je ekonomska represija osnovni mehanizam za upravljanje medijima i alat za cenzurisanje od strane vlasti.

Izgleda da premijer i ja imamo različite percepcije u vezi sa stanjem medijskih sloboda u Srbiji. I ne samo u vezi sa tim.

On u meni vidi kritizerskog novinara, a ja u njemu marionetu Mila Đukanovića. Zato su važne medijske slobode i medijski pluralizam. Istina je u oku posmatrača.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

04.06.

2014.

Lune [neregistrovani] u 11:07

" sa cenzurom"..

Hm,hmm.. mislim da u Srbiji treba da se uvede cenzura, dokle bre, po nekoliko puta na dan, na svim kanalima, vesti,komentari poplave, stalno se pojavljuje Joska Broz,Svetozar Markanovic, Komunisti..dajte ljudi da malo cujemo Vucica,Dacica,,,i ostale Dr nauka,SNS,,SPS...strumpfetu Mihajlovic i druge....?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi