Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bez cenzure nema samocenzure
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 06. 2014.

Izvor: RTV

Bez cenzure nema samocenzure

Nakon povlačenja pojedinih blogova koji su bili kritički usmereni prema aktuelnoj vladi, a nakon toga i obaranja sajta "Peščanika", deo domaće i strane stručne javnosti ukazao je na to da je bačena senka na slobodu medija. Ima li cenzure kod nas?

Reagujući na istupanje Dunje Mijatović u kojem je pozvala vlasti Srbije da prestanu da se mešaju u rad internet medija, premijer Vučić pozvao je OEBS da dokaže da je vlada Srbije umešana u onesposobljavanje sajtova "Druga strana" i "Teleprompter", ili u skidanje nečijeg bloga. Novinar Balkanske istraživačke mreže Slobodan Georgijev ipak veruje da cenzure ima.

"Gotovo sam siguran da bez cenzure ne može biti autocenzure. Dakle, bez tog osećanja da će neko možda vas nazvati da vam nešto zabrani da objavite i kažete, nećete sami sebe blokirati", kaže Georgijev.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, sa druge strane, smatra da je Dunja Mijatović trebalo prvo da pita vlasnika Blica, ko je skinuo blog, a ne odmah da napadane srpsku vladu.

"Ona ne pita Axel Ringier Springer šta se desilo u Beogradu, zašto je nestao blog sa sajta Blica, nego optužuje srpsku vladu. Meni je to dosta šokantno", ocenjuje Ljiljana Smajlović.

Slobodan Georgijev kaže da je BIRN-ovo istraživanje pokazalo da presudnu ulogu u samocenzurisanju medija ima veza između politike i vlasništva reklamnog prostora.

"To je mehanizam uspostavljen u ranijem periodu, zapravo od 2003/2004. godine, u kome su ljudi koji su u vrhu političkih stranaka zapravo preuzimali posao kupovine tog medijskog prostora. Taj posao sada je samo preuzela jedna struktura koja se nalazi u blizini Aleksandra Vučića. Dakle, ista stvar samo drugi ljudi", ističe Georgijev.

Ljiljana Smajlović dopušta mogućnost da ima marketinškog uticaja na uredničku politiku, ali dodaje i to da je OEBS o tome trebalo da govori i ranije.

"Kada se pojavio izveštaj Verice Barać o korupciji i stanju u medijima tada se OEBS držao rezervisano, nije čak hteo da sedi za stolom predsedavajućeg. Tada je OEBS tvrdio da mora da se drži po strani“, podseća Ljiljana Smajlović.

Osim samocenzure, ovih dana bilo je i drugih pokušaja gušenja slobode u medijima o čemu je svedočio i zaštitnik građana Saša Janković.

U redakciji "Peščanika" kažu da im je sajt oboren sa servera Univerziteta Megatrend i sa nekoliko adresa u inostranstvu nakon što je objavio analizu doktorata ministra Nebojše Stefanovića za koji je nekoliko profesora ocenilo da je u dobroj meri plagijat.

Advokat Slobodan Kremenjak podseća da je tu reč o krivičnom delu i pozdravlja to što je tužilaštvo pokrenulo istragu o tome. Iz ovog se mogu izvući i dva zaključka, kaže on.

"Prvi je da bi mediji morali da povedu više računa da unaprede tehnološke metode zaštite. Ukoliko već nismo sprečili, postoji zakonom uređen postupak u kojem se zna ko je za šta nadležan. Taj ko je nadležan je počeo da postupa pa da vidimo kakve će odluke na kraju doneti", kaže Kremenjak.

EBU ili Evropska asocijacija javnih servisa, smatra da je zabrinjavajuće po stanje slobode medija ukoliko se pojedini sajtovi obaraju zbog cenzure, kaže za naš program projektna menadžerka te organizacije koja okuplja sve javne servise u Evropi, Radka Bečeva.

"Nezavisnost je jedna od najvažnijih vrednosti EBU usvojenih na skupštini naše organizacije i to je jedina vrednost oko koje su sve naše članice bile jednoglasne. Mislim da je jako bitno da imamo slobodan pristup informacijama i zabrinjavajuće je ako na medijskoj sceni imamo zatvaranje sajtova zbog cenzure", naglašava Bečeva.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi