Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Janković: Vlast da podstakne slobodu izražavanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 06. 2014.

Izvor: Fonet, RTV

Janković: Vlast da podstakne slobodu izražavanja

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da živimo u društvu, odnosno državnom sistemu gde je težište vlasti pomereno na izvršnu vlast i Vladu, i da je zabrinjavajuće da od njene volje zavisi nesmetan rad državnih organa. Očigledno da samo postojanje Ustava i zakona nisu dovoljna garancija njihovog sprovođenja, već je za to potrebna volja izvršne vlasti, istakao je Janković u razgovoru za Danas.

 

Povodom ocene zaštitnika građana da je u Srbiji „vanredna situacija nad slobodom izražavanja“, kao i da Administrativni odbor Skupštine Srbije nije produžio ugovor o radu za 19 njegovih saradnika, ombudsman je imao sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem na kojem su, kako kaže, najviše razgovarali o slobodi izražavanja.

Premijer je ostao pri stanovištu da Vlada Srbije ne ometa i ne ugrožava slobodu govora. Ja sam ponovio svoje reči da je ugrožena sloboda izražavanja i istakao da je stvorena atmosfera koja ukazuje da ona nije ostvarena u potpunosti, naveo je Janković.

On je, kako je rekao, naglasio da je zadatak onoga ko ima najveću vlast u rukama da podstakne slobodu izražavanja i kritike, a ne da traži dokaze da je došlo do neposrednog zabranjivanja određenih sadržaja direktno od Vlade.

Janković dodaje da je premijer ostao pri stavu da Vlada ne ugrožava slobodu govora, kao i da će se postarati da zaštitnik građana dobije sve uslove za nesmetan rad.

Međutim, ta izjava ima dvostruku konotaciju. Sa jedne strane, zahvalan sam mu na podršci, a sa druge strane, loše je što šef vlade treba da bude garant nečemu što je već zagarantovano Ustavom i zakonima , napomenuo je zaštitnik građana.

Janković je upozorio da je gubitak 19 zaposlenih veliki udarac za instituciju ombudsmana, jer ti zaposleni vode hiljade postupaka umesto njega, a sve po prijavama građana kojima su kršena ljudska prava.

Suviše se odlučuje o stvarima koje su garantovane Ustavom. O njima ne bi trebalo da se debatuje. One su zagarantovane, a ne predmet rasprave, rekao je Janković i ukazao da je zakonodavna vlast, po Ustavu, nezavisna od izvršne.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi