Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mihajlović svedoči u istrazi za Ćuruviju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 06. 2014.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Mihajlović svedoči u istrazi za Ćuruviju

Za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije osumnjičena su četiri pripadnika DB-a Srbije.

Pred beogradskim Tužilaštvom za organizirani kriminal danas bi nekadašnji srbijanski ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović trebalo da bude saslušan kao svjedok u istrazi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.

Njegovo saslušanje planirano je za popodne, a kako je istraga službena tajna njegovo svjedočenje bit će zatvoreno za javnost, a detalji iskaza se neće objavljivati, prenosi Tanjug.

Mihajlović, čije je saslušanje predložila odbrana osumnjičenih u tom predmetu, trebalo bi da bude posljednji svjedok u toj istrazi, nakon čega će Tužilaštvo donijeti odluku da li će podići optužnicu protiv osumnjičenih.

Za umiješanost u ubistvo Ćuruvije sumnjiče se četvorica bivših pripadnika Državne bezbjednosti, odnosno Tužilaštvo vodi istragu protiv tadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića, kao i bivših pripadnika DB-a Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna potjernica, dok su Romić i Radonjić uhapšeni 13. januara, od kada se nalaze u pritvoru.

Pokretanje istrage

Istraga je počela u januaru ove godine i tokom nje je saslušano nekoliko desetina bivših pripadnika DB-a, porodica ubijenog novinara i pripadnici zemunskog klana.

Ključni svjedok u ovoj istrazi je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao još dva lica čiji identitet nije saopćen iz sigurnosnih razloga.

Ulemek je o ubistvu Ćuruvije progovorio početkom ove godine i istražnim organima dao podatke koji su pomogli u rasvjetljavanju tog slučaja.

Odmah po pokretanju istrage u januaru tužilac Radisavljević rekao je da će o povezanosti vrha tadašnje vlasti sa ubistvom Ćuruvije i eventualnim nalogodavcima ubistva, čiji je motiv politički, pokazati istraga.

Ćuruvija je ubijen u jeku NATO bombardiranja, a ubice su na njega ispalile 17 metaka, da bi ga zatim dokrajčili jednim pucnjem u glavu. Na vlasti u Srbiji tada je bila koalicija Socijalističke partije Srbije (SPS), JUL i Srpska radikalna stranka (SRS).

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. augusta 2000. godine i četvorice članova Srpskog pokreta obnove (SPO) u atentatu na lidera SPO-a Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi