Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Janković: Istrage uvek u istim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2014.

Autor: Mirjana R. Milenković Izvor: Danas

Janković: Istrage uvek u istim medijima

Poslanici Skupštine Srbije, kako vlasti, tako i opozicije, ocenili su juče da su godišnji izveštaji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti sveobuhvatni, veoma kvalitetno urađeni i da sadrže precizan presek stanja u društvu na svim nivoima, ali i da detektuju najveće slabosti koje država treba da ispravi.

 

Inače, podršku izveštajima nezavisnih regulatornih tela najavile su sve poslaničke grupe, uz sugestiju da bi građani trebalo da imaju veći stepen poverenja u te institucije kako bi ostvarile svoja zakonom zajamčena prava.

Ombudsman Saša Janković, podnoseći godišnji izveštaj parlamentu Srbije, naveo je da postoje građani Srbije čija su građanska prava ozbiljno prekršena na posebno nekorektan način i da, uprkos upozorenju Zaštitnika građana na te pojave, ništa nije učinjeno da to bude ispravljeno.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava pri Ministarstvu finansija nije izvršila nijednu od šest preporuka zaštitnika i ponaša se kao država u državi, naročito kada su u pitanju trudnice i naplata solidarnog poreza.

„To urušava poverenje u institucije i u vas, jer ste doneli zakon koji se primenjuje nakaradno. Za razliku od Poreske uprave, MUP, Ministarstvo odbrane i BIA izvršavaju 88 odsto preporuka zaštitnika građana“, rekao je Janković, dodajući da bi situacija u oblasti zaštite prava građana mogla da se poboljša ako bi Vlada Srbije počela da vodi računa o tome koje preporuke zaštitnika nisu izvršene.

Govoreći o manipulaciji medijima, Janković je podsetio da je ovaj izveštaj parlamentu podneo 15. marta i da je u njemu konstatovano da se pojavila ozbiljna tabloidizacija medija, odnosno da se ušlo u, kako je rekao, ozbiljnu tabloidizaciju države.

„Činjenice, dokazi i istrage, koje bi morale biti skrivene, plasiraju se uvek istim medijima - poluistine, nekada istina, a nekada potpune neistine, kao i da za jedan dan neko može postati heroj, a drugi dan neko može postati najveći neprijatelj. Odluke o tim stvarima se više ne donose u institucijama“, rekao je Janković, dodajući da to ozbiljno podriva vladavinu prava i prava građana propisana zakonom.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naveo je da građani danas od organa vlasti na svim nivoima dobijaju podatke, što je pre nekoliko godina bilo nezamislivo, ali i da je situacija po pitanju zaštite podataka o ličnosti „više nego zabrinjavajuća“.

Prema njegovim rečima, osnovni problemi u slobodnom pristupu informacijama koncentrisani su u državnim, odnosno javnim preduzećima. Šabić je takođe rekao da je više od 93 odsto onih koji su bili uskraćeni za informacije od javnog značaja, i koji su te informacije dobili tek posle intervencije Poverenika.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić smatra da su ostvareni pozitivni pomaci u zaštiti od diskriminacije, ali da stanje toj oblasti još nije zadovoljavajuće i da još mnogo posla predstoji u izgradnji tolerantnog društva. Najraširenija je diskriminacija romske zajednice, ali i diskriminacija na osnovu pola, invaliditeta, a široko je rasprostranjena i diskriminacija LGBT osoba.

I poslanici opozicije, ali i pozicije juče su se preko izveštaja nezavisnih regulatornih tela posebno bavili situacijom u medijima, ali svako sa svog aspekta. Poslanik SPS Neđo Jovanović ocenio je da se u medijima često stvara atmosfera linča, gde se poziva na ubistvo ministara, na vešanje na Terazijama, gde se osumnjičeni predočavaju kao krivci, a krivica utvrđuje bez suda. Prema njegovim rečima, nedopustivo je da dokazni postupak koji vode novinari podrazumeva prikazivanje kompletnog toka postupka bez obzira na to da li je osumnjičeni u pritvori ili ne.

„Jedino donošenjem novih zakona, odnosno sistemskim rešenjem koja podrazumevaju izmene i dopune postojećih zakona, može da se reši ovakva situacija“, naveo je Jovanović, a Zlata Đerić, poslanica Nove Srbije, rekla je da se građanima u trci za tiražom serviraju selektivne, nepotpune, pa i potpuno lažne informacije kakva je zlonamerno plasirana netačna informaciju da poslanici neće dati deo plate za stradale u poplavama.

„Danas moramo da razgovaramo o pokušaju suzbijanja svake vrste kritičke misli, gde svako ko se usudi da izrazi svoje mišljenje koje je suprotno zvaničnoj politici Vlade Srbije mora biti svestan da će na ovaj ili onaj način biti izložen takvoj vrsti negativne kampanje. Pre nekoliko dana zaštitnik građana hrabro je ustao u odbranu Ustavom zagarantovane slobode mišljenja i izražavanja, a ono što je usledilo nije dostojno zemlje koja pretenduje da bude demokratska. Imali smo priliku da vidimo da premijer zaštitnika građana naziva takozvanom nezavisnom institucijom, da se profesori univerziteta proglašavaju glupacima, a OEBS lažovom“, navela je Aleksandra Jerkov, poslanica DS, dok je njen kolega Borislav Stefanović smatrao da treba progovoriti i o obaranju sajta Peščanika zbog sporne doktorske disertacije.

Replicirali su naprednjaci Vladimir Đukanović i Zoran Babić, navodeći da je čudno što se sada kritikuje stanje u medijima, a ne stanje od pre dve godine  kada su predsednici stranaka bili vlasnici medija i kada je i „na jedvite jade“ donet Zakon o medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi