Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šest puta više repriza serija od premijera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 06. 2014.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

Šest puta više repriza serija od premijera

Na prvom program Radio-televizije Srbije prošle godine reprize serija činile su čak skoro 85 odsto od ukupnog serijskog programa, dok je premijerno emitovano svega 15 odsto serija ili skoro šest puta manje, pokazuje izveštaj Republičke radiodifuzne agencije (RRA) o ispunjavaju zakonskih i programskih obaveza javnog servisa.

Prema podacima izveštaja, reprize domaćih serija samo su činile 62 odsto serijskog programa. Filmski program je, s druge strane, bio nešto „noviji“, pa tako premijere iznose skoro četvrtinu svih filmova, a reprizirano je 75 odsto.

Posmatrajući žanrovski, najveći udeo emitovanog programa na oba kanala javnog servisa tokom prošle godine imao je informativni program, odnosno 55 odsto.

Između šest i sedam odsto udela zauzeli su filmski, zabavni i dokumentarni program, više od šet odsto bilo je serijskog i muzičkog programa, dok su manje od pet odsto emitovani naučnoobrazovni program, sportski, dečiji, kulturno-umetnički, verski program i rijaliti.

Na RTS1 najmanje udela imali su dečiji program - 1,1 odsto, naučnoobrazovni 0,76 odsto, dok je kulturno-umetnički program imao udela svega 0,09 odsto. Na drugom kanalu je nešto drugačija situacija, odnosno naučnoobrazovni program čini 13 odsto ukupnog programa, kulturno-umetnički pet, a dečiji više od šest odsto.

Kao i prethodnih nekoliko godina, u izveštaju je ponovo zaključeno da javni servis nije ispunio obavezne kvote nezavisne produkcije koje bi, prema pravilu, trebalo da čine najmanje deset odsto programa. Na prvom programu nezavisnih produkcija bilo je prošle godine oko 7,5 odsto, a na RTS2 8,8 odsto.

Prošle godine na RTS1 zabeležena su i 952 prekršaja koja se odnose na Kodeks ponašanja emitera, od kojih je najčešći prekršaj zaštita srpskog jezika - 891 put i uglavnom odnosi se na upotrebu latiničnog umesto ćiriličnog pisma. Isti prekršaj 585 puta zabeležen je i na drugom programu RTS. Savet RRA će, nakon jučerašnjeg usvajanja godišnjeg izveštaja o javnom servisu, ove podatke uputiti Upravnom odboru RTS. U RRA je odlučeno i da pozovu članove UO RTS na sastanak na kojem će taj izveštaj biti razmatran.

Urušavanje raznovrsnosti programa

Juče je usvojen i godišnji izveštaj „Komercijalni emiteri - načini ispunjavanja zakonskih i programskih obaveza za 2013. godinu“. Savet RRA je konstatovao problem ozbiljnog urušavanja raznovrsnosti programa komercijalnih TV emitera sa dozvolom za nacionalno pokrivanje, pa će o tom problemu sa emiterima biti obavljeni razgovori.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi