Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kako se razgovara sa Oebsom?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 06. 2014.

Autor: Zoran Bojović Izvor: Politika

Kako se razgovara sa Oebsom?

,,Sa Oebsom se na taj način ne razgovara. Možete se slagati ili ne sa nečijim stavom i mišljenjem i to izraziti, ali tu treba stati”, stav je sociologa dr Jova Bakića. Dakle, premijer može da progovori samo jednom, i ni reč više. Iliti, pred Oebsom jezik za zube, a pamet u glavu, Vučiću!

„Kada Oebs stavi takvu primedbu, to je stvar za ozbiljan razgovor”, smatra Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku. Ona zamera premijeru što ne koristi tzv. diplomatski jezik. Činjenice koje premijer traži od Oebsa, Joksimovićeva ne pominje.

„Oebs je suštinski u pravu kada je reč o pritiscima na medije, a čak i da nije u pravu, jezik Aleksandra Vučića asocira na najcrnju retoriku iz radikalskih dana”, zaključio je politički analitičar Đorđe Vukadinović. Elem, za Vukadinovića premijer je kriv, čak i ako govori istinu, tj. čak i ako Oebs ne govori istinu.

Kada se ova tri stava sažmu u jednu rečenicu ona bi mogla da glasi: S Oebsom se ne raspravlja, jer ako veliki Oebs i laže, onaj koji govori istinu nije u pravu, jer veliki Oebs je veliki Oebs, i tačka!

Ako je tako, a jeste, onda je Oebs jedan od predstavnika zapadnog totalitarizma. A šta su oni koji opravdavaju bespogovornost Oebsu? Vernici totalitarizma.

Da li su lepo ponašanje, jezik diplomatije i pominjanje reči kao što su ,,istina” i ,,laž” glavne tačke optužnice protiv premijera Srbije? Ne.

Oprostili bi predstavnici Zapada premijeru i to što neće da otvoreno podrži pristalice zapadnog totalitarizma sa trga Majdan u Kijevu. Ne bi mu mnogo zamerili ni što odbija da osudi Rusiju. Pa ni to što neće da prekine radove na „Južnom toku”.

Sve nabrojano i još štošta zbog čega domaći zastupnici zapadnog totalitarizma optužuju premijera Srbije, samo je varka koja treba da sakrije njegov ,,pravi greh”.

Jer, na svojevremeno Tadićevo „ne” kancelarki Nemačke Angeli Merkel, usledio je odgovor: „Ima ko hoće”. A gvozdena kancelarka je tražila od bivšeg predsednika Srbije da ukine institucije države Srbije na severu Kosmeta, da potpiše u Briselu ono što mu Ustav Srbije zabranjuje, da iz Ustava izbaci aksiom da je Kosmet sastavni deo Srbije, da prizna samoproglašenu Prištinu za nezavisnu državu i da promenom Ustava decentralizuje Srbiju tako da se ostvare želje separatista u Vojvodini i Raškoj...

Očekivano: „Razumem!”, opet je izostalo. Verujem da je aktuelnog predsednika vlade isti zahtev sačekao ovih dana u Berlinu. Sudeći po stavovima domaćih ljubitelja zapadnog totalitarizma, verujem da će konkurs biti produžen. A iza priče o cenzuri medija, kako napisa jedan kolega, krije se cenzura suvereniteta.

*Novinar iz Novog Sada

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi