Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zabranjen ulaz zbog glasnog postavljanja pitanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 06. 2014.

Autor: Vuk Jeremić Izvor: Danas

Zabranjen ulaz zbog glasnog postavljanja pitanja

Sednice Skupštine opštine Grocka zatvorene za novinare portala Naša Grocka Info.

Obezbeđenje opštine Grocka sprečilo je novinare portala Naša Grocka Info da uđu u zgradu i prisustvuju sednici Skupštine opštine. Na taj način nastavljena je diskriminacija opštinskih vlasti, koje već mesecima ne dozvoljavaju novinarima ovog portala da prate rad zakonodavnog tela svoje opštine koji je po zakonu otvoren za javnost.

Željko Matorčević, glavni i odgovorni urednik portala Naša Grocka Info, kaže za Danas da je u oktobru prošle godine od strane opštinskih vlasti proglašen za nepoželjnu osobu i da mu je zabranjen pristup, kako sednicama Skupštine opštine, tako i svim drugim manifestacija koje oni organizuju." Sve je počelo prošle godine, kada su mi ljudi iz opštine prebacili da lažno izveštavam sa njihovih sednica. Kada sam ih pitao šta je tačno lažno u mojim izveštajima, nisam dobio odgovor. Onda sam se odlučio za drugačiji pristup. Snimao sam sednice i bez ikakve montaže ih puštao u celosti na svom portalu. Kada sam to učinio, više mi nije bio dozvoljen ulazak ni na jednu sednicu" - kaže Matorčević. On dodaje da nikada nije dobio odgovor na pitanje ko mu tačno brani da prisustvuje sednicama.

Predstavnici opštinskih vlasti negiraju bilo kakav pokušaj cenzure medija i tvrde da je u pitanju nesporazum. Novinari tog portala nisu na vreme podneli zahtev za akreditaciju. Dva dana pred sednicu svi novinari moraju da podnesu pismeni zahtev za prisustvovanju sednici, a oni to nisu učinili. A sednice su inače otvorene za javnost i svaki građanin sa ulice može da uđe i da im prisustvuje - kaže za Danas predsednik opštine Grocka Stefan Dilberović, član Srpske napredne stranke.

Na pitanje zbog čega je novinarima neophodna akreditacija, a građanima nije, Dilberović objašnjava da je procedura traženja dozvola za prisustvovanje sednicama i uvedena zbog novinara Naše Grocke Info Željka Matorčevića.

- Doneli smo odluku da njemu ne dozvolimo da prisustvuje sednicama, jer ih ometa svojim ponašanjem. Glasno postavlja pitanja i koristi vulgarnosti i zbog njega tražimo dozvolu od novinara da prisustvuju sednicama. Ali inače, nikome, pa ni njemu, nije zabranjen pristup sednicama - objasnio je Dilberović.

Predsednik Skupštine opštine Grocka Spasoje Živanović iz Demokratske stranke Srbije je upoznat sa slučajem nedopuštanja novinarima Naše Grocke Info da prisustvuju sednicama, ali tvrdi da to nije u njegovoj nadležnosti. Ja kao predsednik Skupštine opštine sam odgovoran za prostoriju u kojoj se održavaju sednice. Ja nemam ingerenciju nad celom zgradom. Što se mene tiče, vrata sobe u kojoj se drže sednice su svima otvorena - navodi Živanović.

O selektivnom prijemu novinara na sednice Skupštine opštine Grocka, Nezavisno udruženje novinara Srbije je u oktobru prošle godine već izdalo saopštenje u kojem osuđuju takvu praksu.

"Mali mediji često ostaju van fokusa javnosti i onda su njihovi novinari ostavljeni na milost i nemilost lokalnih moćnika. U malim sredinama bahatost funkcionera je neretko veća nego što je to slučaj na nivou republike. Mi smo prošle godine reagovali saopštenjem povodom ovog slučaja, ali i pored toga se ništa nije desilo i sa zabranama se nastavilo - kaže Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi