Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Govor mržnje i sloboda izražavanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 06. 2014.

Izvor: Fonet

Govor mržnje i sloboda izražavanja

Slobodni mediji i zaštita osnovnog prava na slobodno izražavanje u samoj su srži razvoja tolerantnijih i poštovanih društava, izjavila je danas u Prištini predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Dunja Mijatović.

Mijatović je sa šefom Misije OEBS Žan-Klodom Šlumbergerom otvorili regionalnu konferenciju o tome kako odgovoriti na slučajeve govora mržnje, a ne narušiti slobodu izražavanja.

"Govor mržnje može da naudi onima protiv kojih je usmeren zato što podstiče diskriminaciju, nasilje i druga kršenja ljudskih prava", istakao je Šlumberger.

Mijatović je dodala da jedino izražavanje koje predstavlja direktno pozivanje na nasilje može da bude zabranjeno i da svaki ostali govor, bez obzira koliko problematičan ili uvredljiv, ne treba da bude predmet gonjenja.

Konferencija obeležava početak debate o odgovoru na govor mržnje na Kosovu, kao i razmenu najboljih iskustava Zapadnog Balkana.

Misija OEBS ima mandat da zaštiti i unapredi ljudska prava, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbednost.

Na OEBS konferenciji učestvovalo je više od 50 novinara, pravnih stručnjaka, predstavnika civilnog društva i institucija iz Zapadnog Balkana koji su razmatrali pravne uredbe i iskustva primenjena u regionu u naporu da se govor mržnje umanji.

Oni su istakli da su aktivno učešće civilnog društva i odgovarajući odgovori institucija ključni za suzbijanje govora mržnje, uključujući i govor mržnje na internetu, navodi se u saopštenju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi