Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS dužnicima može čak i da pleni imovinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 06. 2014.

Autor: Svetomir Marjanović Izvor: Blic

RTS dužnicima može čak i da pleni imovinu

Svi građani će opet morati da plaćaju 500 dinara za TV pretplatu, po cenu da im privatni izvršitelji zbog duga zaplenjuju imovinu, otkriva „Blic“.

Ovako će izgledati novi način naplate TV pretplate koji je osmišljen u Ministarstvu fi nansija. Kako će to u praksi funkcionisati, otkriva sagovornik „Blica” iz resora koji vodi Lazar Krstić.

Nova taksa za Javni servis počinje sa naplatom od 1. januara 2016. Do tada će se RTS fi nansirati iz budžeta i od sadašnje pretplate preko računa za struju.

Nova taksa će se naplaćivati tako što RTS na 2,55 miliona domaćinstava u Srbiji koja imaju brojilo za struju svakog meseca slati račun s uplatnicom od 500 dinara koja će morati da se plati - kaže sagovornik „Blica”.

Plaćanje pretplate za RTS, čije je ukidanje obećala SNS, zahtev je i EU koja traži od Srbije da se Javni servis ne fi nansira iz budžeta. Odlučili smo se na uvođenje takse za RTS jer ovakav vid naplate oslobađa Javni servis sklapanja ugovora sa svakim korisnikom ponaosob.

Dalje, taksa je „poreska kategorija“ i RTS će imati pravo da prinudno naplati potraživanja, čak i da pleni imovinu onima koji je ne budu plaćali. I treće, novac od takse ide direktno RTS-u, a ne prvo EPS-u kao do sada - otkriva naš sagovornik.

Na pitanje kako će RTS pleniti imovinu od onih koji ne plate 500 dinara, funkcioner Ministarstva fi nansija kaže da će umesto RTS to raditi „prinudni izvršitelji”. Ali, postoji problem.

Usluga privatnih izvršitelja za svaki poseban slučaj košta 4.700 dinara i naplaćuje se unapred. Tako da će se RTS-u realno isplatiti da juri one neplatiše koji više od godinu dana ne budu plaćali taksu - kaže sagovornik „Blica”.

Prema računici „Blica”, ukoliko bi RTS naplatio 100 odsto nove takse, godišnje bi sakupio nešto više od 133 miliona evra. Međutim, zvanični podaci govore da je u 2013. naplata pretplate za bila samo 30,6 odsto i da je RTS imao prihod od 29,6 miliona evra.

RTV Vojvodini 70 odsto takse

Kada je reč o pokrajinskom Javnom servisu predviđeno je da od ukupne naplate takse na teritoriji pokrajine RTV Vojvodina dobije 70 odsto, dok bi preostalih 30 odsto išlo u RTS. Ostalo je i da Ministarstvo fi nansija konačno reši kako će se RTS taksa naplaćivati od fi rmi, odnosno da li će ostati dosadašnji model koji je predviđao da se na svakih 50 zaposlenih plaća jedna TV pretplata.

Šest kandidata za novog direktora RTS

Javni servis dobiće novog generalnog direktora tek posle usvajanja zakona o elektronskim medijima koji se još usaglašava sa predstavnicima EU. Prema važećim pravima, direktor RTS bira se na konkursu koji raspisuje Upravni odbor Javnog servisa čije članove bira Savet RRA. Prema informacijama „Blica”, u opticaju su šestorica kandidata za novog generalnog direktora:

NIKOLA MIRKOV, aktuelni v.d. generalnog direktora RTS, došao je umesto preminulog Aleksandra Tijanića. U Radio Beogradu je od 1971. bio direktor TV Beograda, urednik Programa 202, urednik Kulturnog programa RTS-a, glavni urednik Prvog programa radija i direktor Radio Beograda.

GORAN KARADžIĆ, predsednik Saveta RRA koji je na ovoj funkciji zamenio vladiku Porfirija. U novinarstvu je više od 20 godina, radio je u „Glasu omladine”, „Stavu”, „Dnevniku”, „Statusu”, „Penzionerskim novinama”, „Novosadskom nedeljniku”, bio je i direktor TV „Apola”.

MILORAD VUČELIĆ, bio direktor RTS od 1992. do 1995. Uređivao je list „Student”, „Književne novine”, „Književnu reč”, danas je glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Pečat”. Bio je i funkcioner SPS u vreme Slobodana Miloševića, ali je napustio stranku kada je SPS preuzeo Ivica Dačić.

MILOMIR MARIĆ, jedno vreme vodio BK televiziju, sada je urednik na TV „Hepi”. Bio i glavni urednik nedeljnika „Duga”, kao i više magazina.

VERAN MATIĆ, osnivač, suvlasnik, direktor i glavni urednik Radija i TV B92. Inicirao je niz velikih humanitarnih akcija, dobrovoljno davanje krvi, zaveštanje organa, akciju prevencije raka dojke, akciju „Bitka za bebe“.

KANDIDAT PINKA, zasad se još ne zna tačno ime, ali očekuje se da će jedan od kandidata za novog generalnog direktora RTS biti i neko koga će predložiti vlasnik Televizije „Pink” Željko Mitrović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi