Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  DB u strahu: Ćuruvija hteo da osnuje stranku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 06. 2014.

Autor: Vuk Z. Cvijić Izvor: Blic

DB u strahu: Ćuruvija hteo da osnuje stranku

Optužnica koja je 9. juna podignuta za ubistvo Slavka Ćuruvije konstatuje da je motiv za njegovu likvidaciju bio politički, navodeći detaljne izveštaje DB i svedočenje pojedinaca.

U izveštajima DB pred ubistvo ističe se onaj izveštaj od 19. marta 1999. Petog odeljenja u kome se navodi da je Ćuruvija spreman da osnuje stranku sa predsednikom Sindikata “Nezavisnost”.

Svedok Dragan Kojadinović, nekadašnji urednik Studija B je naveo i da je Ćuruvija na pitanje američkih kongresmena ko bi mogao da nasledio Miloševića odgovorio: “Ja”.

U optužnici koja je podignuta 9. juna zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić navodi da je prisluškivanje Ćuruvije počelo još 1994, zbog razgovora sa Ivanom Stambolićem i Vukom Draškovićem. Citira izveštaje Petog odeljenja beogradskog Centra DB od 8. septembra 1994. u kome se konstatuje da je Ćuruvija osnovao časopis “Telegraf” da “ima komunikaciju sa Ivanom Stambolićem”,  bivšim potpredsednikom Vlade Srbije koji je po prvosnažnoj presudi ubijen po naređenju Slobodana Miloševića nakon što je bio mogući njegov protivkandidat na izborima.

U optužnici se citiraju izveštaji Petog i Trećeg odeljenja DB Beograda iz 1997. i 1998. o pisanju Ćuruvijinih novina o izbornim krađama, protestima opozicije i studenata, kao i rastu tiraža “Dnevnog telegrafa” do 140.000 novina dnevno.

Vlasti smeta i njegovo izveštavanje o ubistvu porodice Jašari, kao i organizovanje tribina sa “Otporom”.

Takođe, u izveštajima DB se konstatuje da su Ćuruvijine novine izabrane za primenu Zakona o infomisanju jer pružaju najveći otpor vlasti.

Peto odeljenje izveštava o kontaktima Ćuruvije sa Vukom Draškovićem, liderom SPO. Takođe se u optužnici citira pravosnažna presuda za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića u Budvi, gde se konstatuje da je Milošević izdao Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu DB, prvooptuženom za ubistvo Ćuruvije, naređenje koji je ovaj preneo DB i JSO za ove zločine. Navodi se i presuda za zločin na Ibarskoj magistrali kada je pokušano ubistvo lidera SPO, a ubijena su četvorica članova ove stranke.

U izveštajima Petog odeljenja DB se citira razgovor Ćuruvije i Draškovića u kojima novinar traži da se Drašković angažuje da se ukine uredba o zabrani emitovanja stranih informativnih programa. Sačuvan je i izveštaj Trećeg odeljenja njihovog razgovora od 21. oktobra 1998. u kome se dogovaraju da izazovu veliku gužvu zbog Zakona o informisanju.

Iz tog razgovora DB posebno podvlači konstataciju Ćuruvije da “Milošević uništio sve što je stvarano u Srbiji 150 godina” i da je odgovorna Mirjana Marković jer je “dopuštala svojim ludacima da sarađuju sa nacistima”. Iz razgovora tri dana kasnije se beleži Ćuruvijina rečenica da od sagovornika iz SPS saznao“ da je Milošević unutrašnju politiku potpuno prepustio supruzi”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi