Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pismo glavnog i odgovornog urednika "Svedoka" Vladana Dinića UNS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 06. 2014.

Pismo glavnog i odgovornog urednika "Svedoka" Vladana Dinića UNS-u

Glavni i odgovorni urednik lista "Svedok" Vladan Dinić uputio je UNS-u pismo u kojem govori o tužbi rektora Univerziteta Megatrend Miće Jovanovića protiv ovog lista, kao i "pretnji anonimnih studenata Megatrenda novinarima". Pismo prenosimo u celosti.

O tužbi Miće Jovanovića, kontratužbi Svedoka i pretnji novinarima anonimnih „studenata Megatrenda“

O žestokoj polemici o navodno spornim delovima biografije Miće Jovanovića, doskorašnjeg „nedodirljivog“ a sad već bivšeg rektora, i vlasnika Univerziteta „Megatrend“, redakcija lista „Svedok“ obaveštava javnost o sledećem:

Dok se većina medija ulagivala g. Jovanoviću, sa časnim izuzecima, i „trgovala“ s njim i „Megatrendom“, „Svedok“ je u broju 899, od 1. oktobra 2013, objavio tekst svog kolumniste Milivoja Glišića (inače dugogodišnjeg uglednog novinara, kasnije ambasadora u Australiji) pod naslovom „Vitez Mića od Megatrenda“. U tekstu se na satiričan i duhovit način govori o pojedinim detaljima iz biografije Miće Jovanovića – od njegovog navodnog plemićkog porekla, pa do članstva u redu vitezova koji „leče od vampirizma“, ali samo u ranoj fazi.

Nakon ovog teksta Jovanović je podneo tužbu i u ekspresnom procesu, neuobičajenom za srpsko pravosuđe, list „Svedok“, glavni urednik Vladan Dinić i kolumnista Milivoje Glišić osuđeni su na novčanu kaznu. U procesu je bilo nekoliko proceduralnih prekršaja sudije Vasića – od toga da se na prvom ročištu nije pojavio tužilac, što je po važećem zakonu automatski znak da se tužba odbacuje, odnosno da je tužilac od nje odustao, pa do pokušaja sudije da isključi javnost sa suđenja! U međuvremenu, neočekivano i bez razloga, sudija u ovom predmetu je promenjen. Zašto? To verovatno samo sud zna.

„Svedok“ je osporio presudu kojom je kažnjen sa 100.000,00 dinara uz plaćanje sudskih trškova. Na ovu presudu uložena je žalba, ali redakcija „Svedoka“ i dalje ostaje pri navodima objavljenog teksta čija se istinitost – koja se odnosi na biografiju Miće Jovanovića – potvrđuje ovih dana i raspreda u svim novinama.

„Svedok“ nema ništa protiv da se Mića Jovanović de Bozinoff predstavlja kako hoće, da tvrdi da ima silne doktorate, nagrade i titule, da je plemićkog porekla, da je potomak rimskog imperatora Galerija, da obilazi pola sveta kako bi „iskopao“ razne dokaze i svedoke o svom doktoratu (a sve to tvrdi/radi).

Ipak, imamo protiv toga da sud, kao temeljni stub svakog ozbiljnog i odgovornog društva, štiti Miću Jovanovića tako što uporno odbija da zakaže ročište povodom kontratužbe koju su „Svedok“, Vladan Dinić i Milivoje Glišić podneli protiv njega i Branislava Bjelice, urednika sajta „PressOnline“, a povodom teksta „Sprema se debela ’nanogica’ za jednog ministra“ koji je objavljen na tom portalu 13. novembra 2013. u kojem se – možda, za „doktore“ sa „Megatrenda“ na prihvatljiv, ali za odgovorno i civilizovano društvo krajnje uvredljivo i neosnovano – na najvulgarniji način govori o „Svedoku“, našim novinarima i pojedinim ministrima, a čiji je potpisnik Jovan Mićanović Gurgusovački, odnosno – Mića Jovanović, rodom iz Gurgusovca, odnosno današnjeg Knjaževca.

Pored toga, redakcija „Svedoka“ želi da skrene pažnju na tekst objavljen, takođe, na portalu „PressOnline“, 16. decembra 2013. u kome se iznose direktne pretnje na račun niz novinara (Dragani Pejović iz NIN-a, Olji Bećković sa B92, Milivoju Glišiću i Vladanu Diniću iz „Svedoka“...) i njihovih porodica a koji su potpisali anonini „studenti Megatrenda“.

„Svedok“ će i dalje nastaviti da kritički i objektivno izveštava o slučaju Miće Jovanovića u nadi da je slobodno novinarstvo temelj društva svuda, pa i u Srbiji.

Vladan Dinić,

gl. i odg. urednik „Svedoka“

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

18.06.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:47

gde ste sada?

Gde ste sada branitelji prava novinara, sto se ne oglasite?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi