Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TV Nova od danas na prinudnom odmoru!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2014.

Autor: Jelena Đondović- Mina Mitrović Izvor: Naše novine

TV Nova od danas na prinudnom odmoru!

Televizija Nova je na prinudnom odmoru! Nova medijska kuća nije uspela da dobije nacionalnu frekvenciju, pa je rukovodstvo odlučilo da drastično smanji troškove, uz obećanje da će od jeseni krenuti nova programska šema. Dejan Jocić, direktor televizije, negirao je juče da je Nova prestala sa radom i da je otpušteno 200 zaposlenih.

- Nagađanja o zatvaranju ove stanice štete ovoj medijskoj kući i nisu dobronamerna. Nije tačno da televizija Nova prestaje s radom i da smo otpustili taj enorman broj ljudi već njih 35. Primorani smo da se prilagodimo uslovima na tržištu nakon nedobijanja frekvencije i da se spremimo za novu programsku šemu koja će početi sa emitovanjem u septembru - poručio je Jocić.

Ostaju na kablovskoj

Dragan Đurković, direktor internet portala, rekao je da je reč samo o smanjenju proizvodnje zbog loše finansijske situacije.

- Ostali smo na kablovskoj mreži, što nam je omelo mnoge planove, zato smo prinuđeni da smanjimo kapacitet i ulaganja. Manje ćemo ulagati u informativne programe, ali daleko od toga da se gasimo. Od septembra startujemo sa novom programskom šemom koju ćemo brižljivo spremati tokom leta - objasnio nam je Đurković.

U domaćim medijima juče posle podne odjeknula vest da je TV Nova otpustila 200 zaposlenih i da se definitivno gasi. Prema tim prvim informacijama, direktor Dejan Jocić sazvao je sastanak i obavestio da se glavni finansijer povukao iz projekta, a da mu država još nije isplatila povraćaj PDV-a i da je zbog toga primoran da se oprosti od zaposlenih.

- Stalno zaposlenima su isplaćene plate, dok je honorarcima ostalo da se isplati novac za maj. Jocić je napomenuo da to ne znači da će televizija biti ugašena, niti da je našoj saradnji definitivno kraj, jer će i sada uslediti period pripreme nove programske šeme koja će početi sa emitovanjem u septembru - objasnio je jedan od radnika ove medijske kuće čije je ime poznato redakciji.

Nova je počela da emituje svoj program 17. decembra. Na svečanom otvaranju tada je najavljena atraktivna programska šema, a osim naših najvećih zvezda, prisustvovao je i Halit Ergenč, glavni glumac u seriji „Sulejman Veličanstveni“, i tadašnji premijer Ivica Dačić.

Milioni uloženi u projekat

Pošto je biznis plan predviđao čak 450 radnih mesta, najpopularnija TV lica prelazila su iz matičnih kuća na ovu televiziju. Prema informacijama koje su tada objavljivali mediji u Beogradu, Nemci su uložili šest miliona evra u ovaj projekat, a planirane su investicije od 18 miliona evra. Međutim, pompezne najave i ogroman novac koji je trebalo da se uloži u ovaj projekat pokvarila je bitka za nacionalnu frekvenciju sa TV Kopernikusom.

Konkurs za nacionalnog emitera TV Avale raspisan je oktobra prošle godine, a bio je otvoren do 30. decembra. Konkurisale su samo dve medijske kuće, ali ni posle posle četvrtog pokušaja, koji je bio 23. aprila, RRA nije dodelila frekvenciju nijednoj od ove dve medijske kuće.

Brajović: Frekvencija nije opravdanje

 Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović rekao je za Naše novine da to što TV Nova nije dobila frekvenciju ne sme da bude opravdanje za otpuštanje radnika:

- Očigledno je da finansijeri nisu uspeli da ulože novac i da su bili preambiciozni za takav zalogaj. Kabl pokriva 68 odsto teritorije i nije neophodna frekvencija da bi se postigao medijski uspeh. Nažalost, opet se pokazalo da investiranje u medije u Srbiji nije isplativo za strane kompanije, ali sa manjim očekivanjima i ovde može da se uspe. Sreća u nesreći je što su kolege bar isplaćene i verujem da će i honorari za maj biti uplaćeni - rekao je Brajović.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

19.06.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 11:05

Sudbinu "TV Nove" zasnovati na novoj tehnologiji

Posto je "TV Nova" bila jedan (od dva) kandidata za nacionalno pokrivanje putem analogne terestricke TV radio-difuzne mreze na preostalim UHF kanalima koje je koristila bivsa "TV Avala", i ukoliko se pokaze tacna informacija: "JP 'Emisiona tehnika i veze' će tokom naredna dva meseca dodatno proširiti mrežu digitalnih predajnika i time omogućiti da više od 90 odsto građana Srbije, uz odgovarajući prijemnik, može da prima digitalnu TV sliku i ton", kao sto pise u prenetoj vesti RTS-a - "DTV za 90 odsto građana Srbije", - onda je, mozda, trebalo sacekati sa "prindnim odmorom" jer bi se, verovatno, i za programski signal "TV Nove" naslo mesto u multipleksnom signalu JP ETV.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi