Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bruka, Čume kontroliše većinu medija u Srbiji?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2014.

Autor: N. I. Izvor: Informer

Bruka, Čume kontroliše većinu medija u Srbiji?!

Svedok saradnik Ljubiša Buha Čume kontroliše većinu medija u Srbiji! Obavešteni izvori u policiji i tiražnim beogradskim novinama tvrde da je upravo Buha preko svojih veza uticao da afera „Papaja“ ne bude glavna najava ni na jednoj naslovnoj strani, osim u Informeru i „Politici“!

I zaista, ako Čume nije, ko je onda zabranio medijima da rade svoj posao? Kako je moguće da maltene ni za koga nije tema da je narko-bos Darko Šarić optužio načelnika UKP generala Rodoljuba Milovića za uzimanje milionskog mita?!

Neće da pričaju

Slučajno ili ne, tek većina urednika beogradskih medija juče je odbila da komentariše zašto je „Papaja“ za njih samo sporedna tema, dok iz novinarskih udruženja poručuju da je pitanje uređivačke politike šta će ko staviti u novine.

- Nemam ništa protiv da se bavite onim što govori Šarić, ali on nema obavezu da govori istinu već da na najbolji mogući način pripremi odbranu. Polazeći od tog stava urednici sami odlučuju da li će takvu priču staviti na naslovnu ili ne - naglašava Vukašin Obradović iz NUNS, dok Nino Brajović iz UNS kaže da nema dokaza za to da Čume kontroliše medije u Srbiji:

- To što jedni pišu o aferi „Papaja“, a drugi ne mene ni najmanje ne čudi. Naslovne strane medija se upravo razlikuju na osnovu uređivačkih politika.

Profesor FPN Čedomir Čupić, na drugoj strani, ističe da je nenormalno da svedok saradnik ima uticaj na srpske medije.

- Ovo je klasična zloupotreba novinara, a Buha koristi svaku priliku za ličnu promociju. Pretpostavljam da ne bi smeo ništa da kaže da je u nekoj drugoj zemlji, jer tamo zaštićeni svedoci ćute i čak promene ime i prezime... - ocenjuje Čupić.

Štiti ga policija

Advokat Borivoje Borović navodi da su Buhini medijski nastupi ozbiljan pokazatelj da ima zaštitu policije:

- Nigde u svetu ne postoji sličan primer gde se zaštićeni svedok bavi javnim biznisom i ima stalno policijsko obezbeđenje ovoliko dugo. Posebno je simptomatičan njegov osvrt na političke prilike i kriminal u novinama, a sve to ukazuje da ima jaka leđa u policiji.

Da se ja pitam

Đorđe Vuković, CESID

Nije normalno da se svedok saradnik tako ponaša. Njegovo uplitanje u političke prilike može biti i predigra za partijske manipulacije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi