Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šabić: Realizovali smo 93 odsto zahteva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2014.

Izvor: Tanjug

Šabić: Realizovali smo 93 odsto zahteva

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je ta institucija realizovala 93 odsto zahteva za pristupom informacijama u 2013. godini ali je napomenuo da Vlada Srbije ni u jednom slučaju kada je to bilo potrebno nije prinudom obezbedila izvršenje rešenja Poverenika, niti su prekršioci procesuirani.

Neophodno je izmeniti i dopuniti postojeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, istakao je Šabić.

"Institucija poverenika bila je efektivna u 93 odsto slučajeva. U više od 60 odsto slučajeva organi su naknadno, pošto je Poverenik zatražio izjašnjenje po žalbi a pre donošenja odluke Poverenika, davali informaciju koju su prethodno uskratili", rekao je Šabić na predstavljanju Godišnjeg izveštaja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Međutim, i dalje ima onih koji uopšte ne daju informacije ni po zahtevu Poverenika i takvih je 200 do 300 slučajeva, dodao je on.

Kazao je i da uprkos jasnim, zakonom utvrđenim obavezama Vlada Srbije ni u jednom slučaju kada je to bilo potrebno nije prinudom obezbedila izvršenje rešenja Poverenika, a da Ministarstvo pravde i državne uprave, već treću godinu zaredom, nije procesuiralo ni jednog od brojnih prekršioca zakona.

"Objektivno, gotovo da predstavljaju poziv na kršenje zakona. To je praksa koja se neodložno mora promeniti", poručio je Šabić. Govoreći o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Šabić je rekao da iako je taj zakon ocenjen kao najbolji na svetu, treba da pretrpi izmene i dopune.

"U drugoj grupe preporuka poverenika one su upućene vladi, u prve četiri preporuke sugerise se izmena i dopuna zakona o slobodnom pristupu informacijama. Ako je najbolji na svetu pitanje je zaštao ga menjati? Razlog je jednostavan - i zivot i pravo evoluiraju", rekao je Poverenik.

Prema njegovim rečima, izmene i dopune su izvršene pre dve godine, otišle su u parlament iz vlade, ali ga je nova vlada zajedno sa ostalim zakonskim predlozima povukla, ali ga nije vratila.

"Cini mi se da to što radi skupština potpuno na liniji ovih sugestija, niko ne kaže da je to dovoljan korak, ali je napravljen i niko ne kaže da tu treba stati", poručio je Šabić, koji je dodao da je izveštaj donet u 10 godini rada te institucije.

Izveštaj Poverenika od marta ove godine dosupan je javnosti, a nedavno je i srpski parlemnt usvojio zaključke o njemu.

Na predstavljanju izveštaja bili su šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, Zaštitnik građana Saša Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi