Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari Al Džazire osuđeni na višegodišnji zatvor u Egiptu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 06. 2014.

Autor: S. R. Izvor: Politika

Novinari Al Džazire osuđeni na višegodišnji zatvor u Egiptu

Tri novinara katarske televizije Al Džazira, optužena za podršku Muslimanskoj braći u Egiptu, osuđeni su juče na sedmogodišnje zatvorske kazne.

 

Sud u Kairu proglasio je krivim australijskog dopisnika Pitera Gresta, Muhameda Fahmija, koji ima kanadsko i egipatsko državljanstvo i šef je dopisništva u Kairu, i Bahera Muhameda, egipatskog producenta, za širenje lažnih vesti i podršku zabranjenoj islamističkoj grupi, javio je AP, a preneo Tanjug.

Optuženi su odbacili sve optužbe. Fahmi i Grest osuđeni su na po sedam godina zatvora, dok će Muhamed provesti 10 godina u zatvoru pošto je po drugoj optužnici osuđen na još tri godine.

Još tri strana novinara, među kojima su i dva britanska i jedna holandska novinarka, osuđena su u odsustvu na desetogodišnje kazne zatvora, a ukupno je na optuženičkoj klupi 20 medijskih radnika kojima egipatske vlasti sude, uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice zbog gušenja slobode u toj zemlji.

Australijski premijer Toni Abot je ranije direktno apelovao na egipatskog predsednika Abdula Fataha el Sisija da oslobodi Gresta, bivšeg dopisnika Bi-Bi-Sija. Trojica novinara Al Džazire provela su u pritvoru u Egiptu šest meseci.

Grest, Fahmi i Muhamed uhapšeni su u decembru kada je policija upala u njihovu hotelsku sobu u Kairu, u okviru opsežne operacije protiv pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Mursija bliskog u međuvremenu zabranjenoj Muslimanskoj braći.

Trojica novinara Al Džazire optužena su za podršku Muslimanskoj braći kao terorističkoj organizaciji, kao i da su posredstvom te TV mreže proširili lažnu vest da je Egipat na ivici građanskog rata, što je, kako je sud procenio, imalo
za cilj podrivanje nacionalne bezbednosti.

Optuženi, međutim, tvrde da su samo radili svoj novinarski posao izveštavajući o talasu protesta koje su organizovali predstavnici Muslimanske braće suprotstavljajući se od vojske podržanoj vladi osnovanoj pošto je 3. jula svrgnut Mursi.

Katarska televizija Al Džazira, Australija i Holandija kritikovali su juče presude izrečene novinarima, prenosi Beta–AFP.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi