Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Spor oko "Župske reči"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 06. 2014.

Autor: S. Babović Izvor: Večernje novosti

Spor oko "Župske reči"

Predsednik opštine Aleksandrovac duže vreme u raspravi sa urednikom lokalnih novina. Zdravić optužuje da je ukradeno 100 primeraka. Stajkovac ne želi gadosti

Sukob glavnog urednika lokalnog mesečnika "Župska reč" Milutina Zdravića i Jugoslava Stajkovca, predsednika opštine, najverovatnije će dobiti sudski epilog. Zdravić optužuje prvog čoveka Aleksandrovca da mu je u glavnoj ulici 23. maja "ukrao stotinu primeraka novina" i da ga je kasnije istog dana provocirao u društvu prijatelja.

Prozivani predsednik izjavio je da je pitao Zdravića da li novine prodaje i da mu je posle potvrdnog odgovora rekao da kupuje sve primerke, ali uz molbu da dođe do opštine kako bi mu te novine i platio, jer nije imao novac kod sebe. On kaže da se Zdravić s tim i složio, a za "Novosti" odbija da govori na ovu temu, jer ne želi da se "izlaže gadostima".

- Stajkovac je pogazio Ustav i sve zakone koji regulišu pravo na slobodno informisanje - navodi Milutin Zdravić.

- Stojim iza svojih tvrdnji. Prišao mi je pa zgrabio paket novina. Ništa nismo pričali. Ja sam ga prijavio da je novine ukrao. Novine niko ne može da uzurpira.

Zdravić dodaje da je predsednika opštine najverovatnije uvredilo pisanje u poslednjem izdanju "Župske reči", gde je između ostalog naveo kako je politički stvorio Stajkovca.

- Očekujem da nadležni postupe po zakonu, odrade svoj posao i najenergičnije sankcionišu ovakvo vandalsko ponašanje - iznosi Zdravić.

- "Župska reč" izlazi već 23 godina i nije ovo prvi put da imam problem sa Stajkovcem, koji, nezadovoljan mojim pisanjem, stalno šalje inspekcije da me maltretiraju.

Aleksandrovački novinar iznosi da je i ranije imao problema sa vlastima, ali da u prošlosti nije imao kome da se žali. Dodaje i da je zbog posla često završavao u zatvoru, kao i da nikada nije dobio traženu zaštitu policije.

- Lično sam morao da prosledim dve krivične prijave osnovnom javnom tužilaštvu, pisao sam i ministru policije - navodi Zdravić.

- Za sada sam dobio podršku UNS-a, a obratiću se OEBS-u, zaštitniku građana i drugim merodavnim instancama.

Glavni urednik "Župske reči" napominje na kraju da se oduvek trudio da časno obavlja posao u novinama, za koje piše i fotografiše, koje uređuje i prodaje.

- Novine koje danas imaju tiraž od 2.000 primeraka, jedino nisu izlazile kada sam postavljen za direktora Javnog preduzeća "Info-centar", ali su me smenili zbog navodnog sukoba interesa - iznosi Zdravić.

Reakcija

Udruženje novinara Srbije osudilo je postupak Jugoslava Stajkovca, navodeći da je vlasniku i glavnom i odgovornom uredniku mesečnika "Župska reč" oteo 100 primeraka ovih novina. UNS smatra da je reč o krađi na drzak način i da je tužilaštvo nadležno da podigne optužnicu protiv predsednika opštine.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi