Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SINOS na sastanku u OEBS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 06. 2014.

Izvor: sinos.rs

SINOS na sastanku u OEBS-u

Šefica odeljenja za medije misije OEBS Gordana Janković primila je danas u sedištu misije OEBS-a u Beogradu delegaciju Sindikata novinara Srbije (SINOS), jedinog nacionalnog strukovnog sindikata u medijima, člana Evropske i Svetske federacije novinara.

Predstavnice Sindikata novinara Srbije (Dragana Čabarkapa predsednica, Miroslava Stošić zamenica predsednice, Jelica Tapušković član Izvršnog odbora) predočile su razloge zbog kojih se SINOS protivi nastavku privatizacije medija, jer je dosadašnja privatizacija ostavila katastrofalne posledice: većina medija je ugašena, lokalna javnost ostala je uskraćena za inforamcije od značaja u toj sredini, a zaposlene kolege ostale su bez posla. 

Delegacija SINOS-a je posebno ukazala da je predloženi set medijskih zakona pripreman u nedemokratskoj atmosferi, netransparentno, na šta su ukazali i sami članovi radne grupe koji su učestvovali u pisanju tih zakona. Predloženi medijski zakoni su u suprotsnosti sa Ustavom Srbije, Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o glavnom gradu.

SINOS zahteva da predloženi medijski zakoni budu usaglašeni sa domaćom regulativom ali i evropskom praksom, budući da u zemljama Evropske Unije postoje regionalni javni servisi ali i mediji čiji je osnivač lokalna samouprava. 

Delegacija SINOS-a pozvala je OEBS da pomogne u uspostavljanju socijalnog dijaloga u Srbiji i ukazala da je  veliki problem što u privatnim medijima ne postoje sindikati. Ukoliko bude usvojen predloženi zakon o radu, koji je vrlo nepovoljan po zaposlene, tek začet sindikalizam u medijima biće ugašen što će za posledicu imati porast cenzure, a pre svega autocenzure.

Predstavnice SINOS pozvale su OEBS da zatraži od Vlade Srbije otvaranje Izveštaja Verice Barać o problemima i pritiscima u medijima koji ignorišu i vlast ali i mediji koje je u svom Izveštaju prozvala pokojna predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, koji kriju svoje vlasnike. 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

25.06.

2014.

MilutinX [neregistrovani] u 14:07

Samo borbeno!

Umesto kometra, evo linka za prigodnu pesmu na zadatu temu.

http://youtu.be/8NF4K1tdp1E

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi