Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nastavljena ofanziva na istoku Ukrajine, ranjeni ruski novinar i snimatelj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 07. 2014.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

Nastavljena ofanziva na istoku Ukrajine, ranjeni ruski novinar i snimatelj

Ukrajinska vojska ponovo je otpočela "anti-terorističku operaciju" protiv proruskih snaga posle 10- dnevnog primirja. Reporter i snimatelj ruske televizije REN TV ranjeni u Luganskoj oblasti.

Ukrajinska vojska ponovo je otpočela "anti-terorističku operaciju" protiv proruskih snaga posle 10- dnevnog primirja. 

Najmanje četvoro ljudi je ubijeno kada je otvorena vatra na autobus na području grada Kramatorska. U napadu je i povređeno najmanje petoro ljudi, neki i teže, koji su prevezeni u lokalne bolnice, prenela je agencija Itar-Tas.

Napad je usledio nedugo nakon što je ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio kraj prekida vatre na istoku zemlje, preciznije u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

"Ovog jutra, aktivna faza intiterorističke operacije se nastavila. Naše oružane snage napadaju terorističke baze i uporišta", rekao je predsednik ukrajinskog parlamenta Aleksandar Turčinov, prenela je agencija AFP.

Jednostrano primirje u Ukrajini isteklo je noćas, a za cilj je imalo da pruži proruskim snagama šansu da se razoružaju i započnu mirovni proces.

Proruske snage se, međutim, nisu razoružale, ne slažući se sa zahtevima ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da predaju ključne granične prelaze s Rusijom i dozvole međunarodno nadgledanje primirja.

Porošenko je poručio, ranije danas, da će ponovo pokrenuti operacije protiv proruskih snaga, a saopštenje je postavio na svom veb sajtu, nekoliko sati posle isteka primirja.

"Napašćemo i oslobodićemo svoje zemlje. Odluka da se primirje ne produži je naš odgovor teroristima, militantima i razbojnicima", poručio je Porošenko.

U poruci na sajtu, Porošenko je napisao da je primirje prekinuto.

Međutim, predsednik ruske Dume Sergej Nariškin zatražio je da se na istoku Ukrajine uspostavi novo primirje pošto je noćas isteklo ranije proglašeni prekid sukoba koji je trebalo da otvori put za početak mirovnog procesa u toj zemlji.

"Smatramo da je - bez primirja, bez početka dijaloga - prosto nemoguće da se obnove mir, pravda, zakon i red u Ukrajini", rekao je predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta, a prenosi agencija Interfaks.

Jednostrano primirje u Ukrajini isteklo je noćas, a za cilj je imalo da pruži separatistima šansu da se razoružaju i započnu mirovni proces.

Separatisti se, međutim, nisu razoružali, ne slažući se sa zahtevima Porošenka da predaju ključne granične prelaze s Rusijom i dozvole međunarodno nadgledanje primirja.

Kijev optužuje separatiste za brojna kršenja primirja, a Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru da je od kada je ono proglašeno 20. juna, ubijeno 27 ukrajinskih vojnika. 

Ruski novinar i snimatelj ranjeni u Čaganskoj oblasti

Reporter i snimatelj ruske televizije REN TV ranjeni su danas u Luganskoj oblasti, na istoku Ukrajine, samo dva dana pošto je ubijen snimatelj kod Donjecka, javio je Glas Rusije.

"Pored novinara je eksplodirala granata ispaljena iz haubice. Denis Kulaga je ranjen i ogluveo je od eksplozije", piše na tviter nalogu ruskog TV kanala i dodaje da je ranjen i njihov snimatelj.

Itar Tass dodaje da, za sada, nema bilo kakvih neposrednih informacija o stanju snimatelja.

Pres služba REN-TV navodi da su oni bili oboreni udarnim talasom eksplozije pošto su izveštavali kako proruske snage u regionu otkrivaju one koji navode ukrajinsku artiljeriju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi