Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radomir Marković je izgubio veru u pravosuđe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 07. 2014.

Autor: Jasmina Lukač Izvor: Danas

Radomir Marković je izgubio veru u pravosuđe

Radomir Marković je izgubio veru u pravosudni sistem Srbije, kaže za Danas njegov advokat Vladimir Marinkov u razgovoru koji je vođen na dan kada su njih dvojica u zatvoru u Zabeli razgovarali o odgovoru na optužnicu za ubistvo Slavka Ćuruvije. Optužnica je Markoviću uručena 11. juna, istog dana kada i njegovom advokatu, a rok da se vanpretresnom veću Višeg suda preda takozvani odgovor odbrane je osam dana.

 

Sud će nakon toga u roku od 15 dana dati svoje mišljenje o optužnici. Ovo je procedura potvrđivanja optužnice koja može da potraje par meseci, pre nego što se zakaže početak suđenja.

Šta će biti suština vašeg odgovora?

S obzirom da se u novinama već objavljuju spisi predmeta, mogu i ja otvorenije da govorim. Dakle, Marković se u ovom predmetu isključivo pominje kroz svedočenje Milorada Ulemeka Legije i braće Miloša i Aleksandra Simovića. Nijedan od tih svedoka nema direktna saznanja o samom zločinu o ubistvu Slavka Ćuruvije a kamoli o Markovićevom učešću u tome. Braća Simović pričaju samo o onome što su navodno čuli od Ulemeka i Dušana Spasojevića, dok je ono što je Legija rekao jeste da on zaključuje da je njega Radomir Marković jednom prilikom pitao da on izvrši to delo. Kako sam Ulemek dodaje, Marković nikada decidno nije rekao o čemu se radi, odnosno na šta bi se to pitanje odnosilo. Sam Ulemek kaže da je tek posle 5. oktobra „povezao“ o čemu je reč. Saznanja su „ulična“, to je Ulemekov izraz. Na tome se zasniva optužnica protiv Radeta Markovića, na „uličnim“ saznanjima. U samom tom događaju koji Ulemek opisuje postoji niz nelogičnosti, pa je logično da se nikada nije ni desio.

Kakvih nelogičnosti?

Legija to opisuje kao sastanak koji se odigrao u zgradi uprave MUP u Kneza Miloša krajem marta meseca 1999, što je vreme kada je ta zgrada već bila iseljena zbog NATO bombardovanja. Dalje, da se sastanak odigrao u kancelariji Franka Simatovića, koji nije imao kancelariju u toj zgradi. Simatović nije pri tome imao kontakt sa Ulemekovom Jedinicom za specijalne operacije, nakon što je JSO stavljen pod direktnu nadležnost ministra unutrašnjih poslova. JSO u ratnom stanju nije bio pod komandom Resora državne bezbednosti, nego pod vojnom komandom. Stoga, nije bilo nikakvog razloga da se Ulemek tokom odsustva sa Kosova i boravka u Beogradu javlja Markoviću i Simatoviću ili bilo kome u RDB.

Kako je Marković reagovao kada je primio optužnicu?

Marković je čovek koji je već osuđen na 40 godina zatvora. Kolege koje su ga branile u tom postupku za ubistvo na Ibarskoj magistrali, godinama s pravom ističu da nije ispoštovan zakon koji je važio u vreme donošenja presude. Marković je tri puta bio oslobođen od te optužbe, a osuđen za pomaganje učiniocima nakon izvršenja krivičnog dela i to na mnogo manju kaznu, pa mu je tek Vrhovni sud preinačio presudu i dosudio 40 godina. On je prosto izgubio veru u pravosudni sistem Srbije. U svakom pogledu je pogođen i ovim postupkom koji se sada vodi protiv njega, a posebno zato što je praćen medijskom hajkom, koja se već skoro godinu dana vodi protiv njega i njegove porodice.

Sami ste pomenuli presudu za Ibarsku magistralu. Na delove te presude poziva se tužilac u optužnici. Takođe pominje i presudu za ubistvo Ivana Stambolića kao i za atentat u Budvi...

U tom poslednjem slučaju ponovljeno suđenje prema Radonjiću i Romiću je još u toku. Da upotrebim najblažu reč, sve je to nelogično. U vreme ubistva Slavka Ćuruvije pojam organizovana kriminalna grupa nije postojao u krivičnom zakonu, nego je uveden tek kasnije, 2005. Ako se primeni načelo sigurnosti u krivičnom pravu, to ne bi smelo da se stavlja okrivljenima na teret, pa čak ni na ovaj način da se tako provuče kroz optužnicu. Shvatam i da tužilac na taj način želi da pojača inače slabu optužnicu. I da zato u nedostatku kvalitetnih dokaza potkrepljuje svoje tvrdnje navodima iz drugih postupaka, kao i terminom „kriminalna grupa“.

Kako ćete pobijati motiv?

Prema onome što je objavljeno, motiv za Ćuruvijino ubistvo je očuvanje tadašnje političke vlasti. Tako optužnica opisuje motiv i kao naručioce ubistva označava NN lica iz vrha vlasti. Najveći problem ovog predmeta je upravo motiv. Za proteklih 15 godina se svašta pričalo o tom motivu u javnosti, ali treba imati u vidu jednu činjenicu - Ćuruvija u vreme ubistva nije mogao da predstavlja pretnju režimu. U prekršajnim postupcima koji su vođeni protiv njega oduzeta su mu sredstva za rad, platio je milionske kazne po tadašnjim zakonima. Nije štampao ništa od novina, ako nešto i jeste u inostranstvu, to je zaplenjivano na granici. Nije osnovao partiju i nije bio politički aktivan. U tom trenutku on politički nije mogao da našteti režimu. Ta priča koja se provlači da je sebe video kao političku figuru, činjenično nema nikakvu težinu, niti je bilo čime potkrepljena.

Očekujete li da će optužnica biti potvrđena?

Radetu Markoviću nije bilo omogućeno u istrazi da da kompletnu odbranu. Zbog toga bi trebalo naložiti dopunu istrage. Ukoliko se to ne desi, ostaje nam kao krajnje pravno sredstvo predstavka sudu u Strazburu. Markoviću na početku nije predočena naredba o sprovođenju istrage, niti mu je bilo omogućeno da se upozna sa kompletnom krivičnom prijavom, kao i da prisustvuje ispitivanju svih svedoka... Smatramo da imamo optužnicu koja je većim delom nezakonita. Ipak, ukoliko uopšte dođe do suđenja, nadam se korektnom suđenju, gde će sud suditi na osnovu zakona i načela pravičnosti. S druge strane, pritisak na ovaj postupak je toliki da očekujem da ćemo imati vrlo tešku borbu.

U kom smislu?

Sem aktera sudskog postupka, očigledno da deluju i određene grupe. Čitamo u štampi i da je ta „nezavisna“ Komisija (za istinu o ubijenim novinarima, prim J. L.) finansirana iz inostranstva i da se to krije i od Vlade i od premijera. Očigledno da će biti svega i svačega i da će krivični postupak izaći iz svojih okvira i proširiti se na neka druga pitanja.

Porodica bez zaštite

S obzirom da izdržavaju kaznu u Zabeli, da li Marković i Legija imaju neki kontakt? Imate li informacije o tome da je Ulemek dobio neke privilegije?

To su kao dva potpuno odvojena zatvora, taj deo koji zovu Alkatraz i ostatak Zabele, i nemoguće je da njih dvojica imaju bilo kakav kontakt. Kada je reč o pogodnostima, znam samo ono što čitam u štampi, da je Ulemek tražio mogućnost otvorenih poseta sa porodicom, kao i da je njegova supruga Aleksandra Ivanović dobila policijsku zaštitu. To je vrlo interesantno. Valja primetiti da je supruga Radeta Markovića nedavno u medijskim napisima bila označena kao osoba koja će baciti državu na kolena nekakvim dosijeima. U svakom slučaju, njena bezbednost je time bila i te kako ugrožena, ali nikakvu zaštitu nije dobila.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi