Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Taksu za javne servise uvesti što pre
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 07. 2014.

Izvor: RTV

Taksu za javne servise uvesti što pre

Radiotelevizija Vojvodine (RTV) se zalaže za to da taksa bude osnovni vid finansiranja javnih servisa, ali se mora obezbediti efikasan sistem naplate, kako ne bi bio ugrožen njihov rad, izjavio je u intervjuu FoNetu generalni direktor RTV Srđan Mihajlović, koji očekuje da se medijski zakoni na jesen nađu u skuštinskoj proceduri.

 

Mi smo sve vreme govorili da je pretplata, kao model finansiranja u ovom obliku u kome je do sada funkcionisala, izgubila svoj kvalitet, imajući u vidu da je stepen naplate već duže vreme bio ispod 50 odsto, a proteklih godinu dana i na nivou oko 30 odsto, ukazao je Mihajlović.

On zato smatra da se postojeći model pretplate mora promeniti i ističe da RTV podržava predlog da se uvede taksa, kao način finansiranja javnih servisa.

Da li je za sprovođenje sistema takse potrebno tri meseca, šest meseci ili godinu dana, nešto je na šta mi svi moramo da damo odgovor, sa stanovišta tehnologije posla, ali što je pre uvedemo, to će biti bolje za Javni servis, smatra Mihajlović.

Upitan o predlozima da RTV sa teritorije Vojvodine ubira 70 odsto takse, dok bi ostatak išao Radioteleviziji Srbije (RTS), Mihajlović je odgovorio da još nije jasno koliko bi tačno iznosila ta taksa i da ostaje da se vidi koliko će biti efikasan novi sistem naplate.

Ako budemo uspeli da procenat naplate i iznos takse budu takvi da obezbeđuju finansiranje i RTS i RTV, onda taj odnos nije loš, mi smo njime zadovoljni i mislimo da je fer i u redu, naglasio je Mihajlović.

On je upozorio da javni servisi koji imaju taksu kao vid finansiranja, ukoliko ona u stvari ne stiže, mogu da budu pod jednakim pritiskom, kao i oni javni servisi koje finansira država.

Suština je da stvari budu uređene, da imamo jasno definisane budžete i obaveze i da svi moraju da poštuju pravila. Tada nećemo imati problema u funkcionisanju javnih servisa, ocenio je Mihajlović.

U takvim uslovima, RTV u proteklih godinu dana nastoji i da optimizuje svoj rad i smanji dugove, objasnio je Mihajlović, kako se ne bi desilo da uđemo u vreme nove takse sa velikim dugovima.

Prema rečima Mihajlovića, RTV ima 1.260 zaposlenih, a ukupno je radno angažovano 1.500 ljudi, emituje programe na devet jezika, na dva televizijska i tri radijska kanala.

Jedan internet radijski kanal je u funkciji i tu je još jedan omladinski, koji će krenuti dan pre Egzita, najavio je Mihajlović.

Upitan da li ima pritisaka na uređivačku politiku, Mihajlović je odgovorio da u RTV nije bilo samocenzure, niti pritisaka spolja na uređivačku politiku.

Da li ste vi u programu RTV primetili da postoji bilo šta što iskače iz onoga što je naša funkcija, upitao je Mihajlović.

On smatra i da bi trebalo preispitati zakonski okvir za oglašavanje u javnim servisima, kako bi se tim medijskim kućama dala mogućnost da ubiraju više prihoda od oglašavanja.

Bilo bi dobro da se pronađu prostor i način da mi više participiramo u oglašavanju u odnosu na ono što je trenutno zakonom definisano, rekao je Mihajlović.

On očekuje da nacrti medijskih zakona tokom leta budu vraćeni iz Brisela, gde su poslati radi dobijanja preporuka, kao i da se na jesen nađu u skupštinskoj proceduri.

Uspostavljen jasan i fer odnos u finansiranju dva javna servisa

Upitan o dugovima RTV i finansijskim problemima u radu redakcija na jezicima nacionalnih manjina, Mihajlović je podsetio da je prošle godine bio ugrožen rad celokupnog sistema RTV, zbog problema u finansiranju.

Ti su problemi prevaziđeni i danas se sve programske aktivnosti odvijaju nesmetano, istakao je Mihajlović i podsetio da je njegova kuća sve vreme insistirala na fer odnosu prema RTV.

Bili smo svedoci da u 2013. nije bio fer odnos države prema RTV, ocenio je Mihajlović, napominjući da je RTS imala pomoć iz budžeta, a RTV u toj godini nije.

Novim ugovorom, potpisanim ove godine, naglasio je Mihajlović, uspostavljen je jasan i fer odnos u finansiranju dva javna servisa iz budžeta države.

Na pitanje da li je zadovoljan raspodelom sredstava iz budžeta za javne servise, on je odgovorio da je to kompromis kojim su svi jednako zadovoljni i nezadovoljni.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

07.07.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 12:07

Taksu za javne servise putem KDS-a uvesti sto pre

Kako moze da se obezbedi efikasan (brz i tacan) i ekonomican sistem naplate RTV pretplate ako do sada jos nije (pro)nadjen nacin da se prekine put radio-talasa do odredjenog pretplatnika-neplatise koji putem njih besplatno koristi javne i komercijalne audio, audio-vizuelne medijske i radio-difuzne usluge (servise).

Prethono navedeno ne vazi za korisnike javnih i komercijalnih audio, audio-vizuelnih medijskih i kablovskih distributivnih usluga (servisa), jer je na jednostavan nacin moguce prekinuti pretplatnicki kabl neplatise. Ili, eventualn, uz kablovsku pretplatu prikljuciti RTV pretplatu ustanova javnih medijskih usluga (servisa), uz obezbedjivanje regulisane saradnje RTS-a i RTV-a sa operatorima KDS-a.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi