Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Trebalo je da deportujemo novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 07. 2014.

Izvor: Tanjug

Trebalo je da deportujemo novinare

Predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi, izjavio je danas da bi želeo da trojica novinara Al Džazire nisu bila izvedena pred sud, preneli su mediji.

 

Novinari - Australijanac Peter Greste, Kanađanin egipatskog porekla Mohamed Fahmi i Egipćanin Baher Mohamed - osuđeni su na zatvorske kazne od sedam do 10 godina, jer su, navodno, klevetali Egipat i pomagali zabranjene islamističke pokrete u toj zemlji.

Presude su izazvale oštre kritike u javnosti i mnoštvo zahteva da ih predsednik poništi. 

"Presuda trojici novinara od 23. juna imala je veoma negativan efekat. Voleo bih da su posle hapšenja deportivani, umesto što su izvedeni pred sud", priznao je Sisi novinarima. 

Sisi je očigledno izjavom o deportaciji mislio na Grestea, jedinog od trojice koji nije Egipćanin, preneo je AFP. 

Presuda je doneta dan posle posete američkog državnog sekretara Džoa Kerija Egiptu, koji je u tu zemlju otputovao da bi pružio podršku novoizabranom Sisiju. 

Vašington je kazne opisao kao drakonske i pozvao Sisija da oslobodi novinare, dok su Ujedinjene nacije ocenile da je hapšenje neprimereno. 

Sisi, bivši načelnik Generalštaba, koji je pobedio na izborima prošlog maja, godinu dana pošto je svrgnut Mohamed Morsi, rekao je da se neće mešati u rad egipatskih sudova, za koje vlada tvrdi da su nezavisni.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi